Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Όλοι οι δρόμοι του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν στο Άγιο Όρος και στο… ευρώ

«Το ευρώ για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια δρόμος διπλής κατευθύνσεως αλλά μονόδρομος- σκέτο»

syriza

Δεν σταματά να μας εκπλήσσει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ντάλα κατακαλόκαιρο επιχειρεί σιγά αλλά σταθερά ολική πολιτική μεταστροφή. Με λίγα λόγια αυτά που ξέραμε να τα ξεχάσουμε. Και εξηγούμαστε. Η αρχή έγινε στο Άγιο Όρος. Άμα τη ανακοινώσει της επίσκεψης Τσίπρα στο ιερό άβατο οι περισσότεροι αναφώνησαν θαύμα-θαύμα και περίμεναν μήπως πέσει κανένας κεραυνός στον «αμαρτωλό» που δηλώνει «άθεος» όπου σταθεί και όπου βρεθεί. Κεραυνός δεν έπεσε στο Άγιο Όρος αλλά σε όσους παρακολουθούν και ασπάζονται την πολιτική ιδεολογία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία απέχει από τα εκκλησιαστικά πιστεύω όσο η γη από το φεγγάρι και παραπάνω.

Ο Αλέξης όμως διέψευσε όσους διακήρρυταν ότι δεν θα ξεπεραστεί ποτέ η δεδομένη δυσανεξία της αριστεράς με την εκκλησία και μάλιστα δήλωσε και «ενθουσιασμένος» από την επίσκεψη. Εκλογές-ξεκλογές, οι μοναχοί είχαν να δουν «μη γραβατωμένο» αρχηγό κόμματος από το 1995 και την επίσκεψη Φλωράκη.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, το «μπάτσοι» είναι πια «κακιά» λέξη. «Ένστολοι με δικαιώματα» είναι οι αστυνομικοί από εδώ και πέρα, μη γίνει χαμός.

Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εδώ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης με συνέντευξη του στο Κεφάλαιο μας ξεκαθαρίζει πως τελικά το ευρώ για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δρόμος διπλής κατευθύνσεως, όπως πιστεύαμε, αλλά μονόδρομος.

Τι και αν ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε να μας πείσει ότι «το ευρώ δεν είναι φετίχ». Τι και αν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μας έλεγε ότι «η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη παρά τις δυσκολίες που θα την συνδέσουν στην αρχική φάση, δεν συνιστά καθόλου μια καταστροφική επιλογή». Τι και αν και ο Γιάννης Δραγασάκης ζητούσε δημοψήφισμα για το ευρώ. Τι και αν ο Μανώλης Γλέζος δήλωνε πως «αν δεν μας συμφέρει δεν θα μείνουμε στο ευρώ». Περασμένα -ξεχασμένα και διηγώντας τα να κλαις.

Ο κ. Σταθάκης μας έλυσε την απορία για το ποια είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ. «Τόσο η διακήρυξη όσο και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και δύο χρόνια, είναι σαφώς οριοθετημένη. Είναι «ναι στο ευρώ, όχι στο Μνημόνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Μάλιστα έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το νόμισμα» και άρα είναι μονόδρομος, ενώ πρόσθεσε σε κατηγορηματικό ύφος «Δεν τίθεται θέμα σταθερότητας του ευρώ. Αυτό ήταν μια φοβία που καλλιεργήθηκε το 2012 , ούτε τότε υπήρχε, κατά τη γνώμη μου, θέμα εξόδου της χώρας από το ευρώ. Είναι θέμα μιας φρέσκιας λαϊκής εντολής και μιας κυβέρνησης η οποία θα έχει σαφές προεκλογικό πρόγραμμα να βγει η Ελλάδα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και να εφαρμόσει τη δική της πολιτική».

Μόνο η φράση της Σαπφούς Νοταρά μας έρχεται στο μυαλό: «Σόδομα και γόμορα».

Έλενα Σωτηριάδου

By