Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Όλο το παρασκήνιο για το αίτημα Βενιζέλου περί μείωσης ΦΠΑ

Επιμένει η Ιπποκράτους για μείωση πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου – Νέα καρφιά Ιπποκράτους για Στουρνάρα

υπουργείο οικονομικών; ministry for finance; party spokemen; εκπρόσωποι κομμάτων; πολυνομοσχέδιο; bill
Angeliki Panagiotou

Εντείνει την πίεση του προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου το ΠΑΣΟΚ για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Η Ιπποκράτους επιμένει πως πρέπει άμεσα να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, ώστε να λειτουργήσει θετικά στην τουριστική περίοδο που ξεκινά. «Η Κυβέρνηση δεν χρειάζεται να περιμένει άλλο. Αντί να εκπλήσσεται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών καλά θα κάνει να ενημερώσει άμεσα την τρόικα για το χειρισμό που θα κάνει η Κυβέρνηση στο ήδη συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο» ήταν το «καρφί» από την Ιπποκράτους.

Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί με ομάδα επιστημόνων εδώ και καιρό το θέμα και κυρίως τη συνολική απόδοση του ΦΠΑ το 2011, 2012 και α’ τρίμηνο 2013 σε συνδυασμό με το τρόπο που αντιδρά η αγορά. Μάλιστα, με εντολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σαχινίδης είχε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες τις τελικές εκτιμήσεις του ΓΛΚ και της τρόικας.

Τα στοιχεία αυτά, «σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος του 2012 στο 6% ( χωρίς την αμιγώς λογιστική εγγραφή των κονδυλίων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ) και την επίτευξη πλέον πρωτογενών πλεονασμάτων, επιτρέπουν να τεθεί άμεσα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ώστε αυτή να λειτουργήσει θετικά κατά τη φετινή τουριστική περίοδο που αρχίζει» όπως έλεγαν.

Ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης είχε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες στοιχεία για την απόδοση του ΦΠΑ το 2011, 2012 και α’ τρίμηνο 2013 . Σύμφωνα με την Ιπποκράτους «Σε τεχνικό επίπεδο τα στοιχεία που υιοθέτησε η τρόικα ως προς τη συνολική απόδοση του ΦΠΑ για το 2013 και 2014 καθιστούν εύκολη την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς το προς αναπλήρωση ποσό είναι περίπου 80 εκατ. Ευρώ, που μπορεί πλέον να προέλθουν και μέσα από το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών του κλάδου λόγω μείωσης του ΦΠΑ » λένε στην Ιπποκράτους.

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σκόπευε να θέσει στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τα στοιχεία. Όμως  αφού – λόγω και της απουσίας  κ .Κουβέλη στο εξωτερικό- η Κυβέρνηση  προέκρινε τη συνάντηση αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων, ζήτησε να βάλει το θέμα ο κος Σαχινίδης στη συνάντηση των αντιπροσωπειών. Η Ιπποκράτους σπεύδει δε να υπενθυμίσει ότι «την τρόικα την ενδιαφέρει πάντα το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και η συνολική αποτελεσματικότητα απλώς των επιμέρους επιλεγομένων μέτρων» και πως «το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ έχει κατ’ επανάληψη τεθεί από τον Πρωθυπουργό και πολλά κυβερνητικά στελέχη, τελευταία από τον κ. Σταικούρα με άρθρο του».

«Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ιστορική υποχρέωσή του να αναδείξει τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και στο τεράστιο πολιτικό βάρος που σήκωσε το ίδιο. Τα αποτελέσματα αυτά είναι που επιτρέπουν και επιβάλλουν να τεθεί τώρα, πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση» λένε ακόμη συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.

Στην Ιπποκράτους είναι ενοχλημένοι από το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται από κανέναν η προσπάθεια και το κόστος που σήκωσε στο ΠΑΣΟΚ «για να μπορούν τώρα στελέχη της ΝΔ να καυχώνται ότι η χώρα σταθεροποιείται χάρη στις προσπάθειες τους». Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έλεγε στο thepaper.gr ότι «ξέχασαν τα Ζάππεια και το 18 δις ισοδύναμα που έταζαν πριν τις εκλογές .Ούτε ένα ευρώ δεν από τα μέτρα που έχουν προτείνει δεν έχει γίνει δεκτό από την τρόικα, λίγος σεβασμός δε βλάπτει».

Φίλιππος Σαχινίδης: «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ρίξει την κυβέρνηση»

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν συμπεριλάβει την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του – στο ΒΗΜΑ FM- ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ εξηγεί γιατί το ΠΑΣΟΚ έθεσε τέτοιο θέμα. Παράλληλα αφήνει αιχμές για την συμπεριφορά της Νέας Δημοκρατίας αλλά για την Δημοκρατική Αριστερά.

Αναφερόμενος στο τί θα γίνει αν η Νέα Δημοκρατία δεν αποδεχθεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ο Φίλιππος Σαχινίδης επισήμανε οτι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται προφανώς να ρίξει την Κυβέρνηση σε περίπτωση που η Κυβέρνηση πει ότι: Εγώ εξ αντικειμένου δεν μπορώ να πείσω την Τρόικα να κάνει πίσω» προσθέτοντας πάντως πως «θα πρέπει κάποια στιγμή να πάψει πλέον να λειτουργεί η ΝΔ και οι Υπουργοί που συμμετέχουν από τη ΝΔ στην Κυβέρνηση ως εκπρόσωποι μιας μονοκομματικής κυβέρνησης».

Εξηγώντας το γιατί το ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα ΦΠΑ στην εστίαση επισήμανε πως «θα πρέπει από τώρα να προλάβουμε τη σεζόν την καλοκαιρινή, να στείλουμε και ένα μήνυμα προς όλους αυτούς, οι οποίοι σκέφτονται να έρθουν στην Ελλάδα -αφού  βρισκόμαστε υπό την πίεση του ανταγωνισμού των γειτονικών χωρών- ότι και η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα αυτό το καλοκαίρι να έχει ΦΠΑ στην εστίαση πάρα πολύ χαμηλό για να μπορέσουμε να κερδίσουμε κόσμο από τους ανταγωνιστές μας». Μάλιστα σημείωσε ότι το μέτρο έχει δημοσιονομική βάση αφου «το μέτρο αυτό δεν απέδωσε το παραμικρό» μια και  «προϋπολογίστηκαν 800 εκατομμύρια και απέδωσε το μέτρο μόλις 160 εκατομμύρια». Συνέχισε λέγοντας πως «αυτό σημαίνει ότι υποβάλλουμε έναν ολόκληρο κλάδο χωρίς να έχουμε κανένα δημοσιονομικό όφελος».

Τέλος αναφερόμενος στην ΔΗΜΑρ επισήμανε πως «όταν το ΠΑΣΟΚ, η κοινοβουλευτική ομάδα των 160 βουλευτώνψήφιζε τα νομοσχέδια, με τα οποία παίρνονταν όλες οι σκληρές αποφάσεις για τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων, η ΔΗΜΑΡ ψήφιζε κατα», έτσι «όταν κάποιοι προσπαθούν να «καρπωθούν» τα αποτελέσματα μιας σκληρής πολιτικής χωρίς οι ίδιοι να έχουν συνεισφέρει, αυτό τουλάχιστον προκαλεί ένα αίσθημα αρνητικό».

 

By