Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Deal της Βιοχάλκο με ελληνικές τράπεζες

Η συμφωνία θα υπογραφεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και η εκταμίευση των δανείων θα γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου με διοργανώτρια την Εθνική Τράπεζα και συνδιοργανωτές την Alpha Βank και τη Eurobank

vioxalkob

Με πλήρως αναδιαρθρωμένο δανεισμό μετά από συμφωνία που έκλεισε με τις ελληνικές τράπεζες στις 23 Οκτωβρίου και χωρίς άμεσες ανάγκες πρόσθετης χρηματοδότησης, ο όμιλος Βιοχάλκο ετοιμάζεται επισήμως να μεταφέρει την έδρα και τις μετοχές του στο Βέλγιο, ενώ  προετοιμάζεται και για την υποβολή υποχρεωτικών δημοσίων προτάσεων για τις επτά θυγατρικές του.

«Τίτλοι τέλους» θα πέσουν και για τις μετοχές του ομίλου, αφού την προσεχή Παρασκευή θα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών  της υφιστάμενης επιχείρησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ στις 22 Νοεμβρίου ξεκινά πλέον η διαπραγμάτευση των μετοχών της νέας εταιρείας «Viohalco SA» που θα προκύψει από τη διπλή συγχώνευση με τη Βιοχάλκο και την Cofidin, στο Χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο εμπεριέχεται στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας που ανακοινώθηκε χθες, θα έχει ήδη προηγηθεί από τις 11 Νοεμβρίου η εισαγωγή των υφιστάμενων (πριν τη διπλή συγχώνευση), μετοχών της εταιρείας Viochalco SA στο Euronext.

Η εταιρεία αναμένεται να πάρει στις 12 Νοεμβρίου το «πράσινο φως» από το 90% των μετόχων της προκειμένου να προχωρήσει η διασυνοριακή συγχώνευση με την θυγατρική της. Ειδάλλως, οι συνελεύσεις των μετοχών θα επαναληφθούν στις 25 Νοεμβρίου και στις 6 Δεκεμβρίου και αντίστοιχα θα μετατεθεί η ημερομηνία εισαγωγής, ενώ σε κάθε περίπτωση η εταιρεία θα πληροφορήσει το επενδυτικό κοινό αν απαιτείται να υπάρξει τυχόν αναβολή.

Στο ενημερωτικό Δελτίο επαναλαμβάνεται η πρόθεση της εταιρείας να καταθέσει νέα αίτηση εισαγωγής των μετοχών της μετά την είσοδό της στο Euronext Βρυξελλών, προκειμένου να πραγματοποιήσει παράλληλη εισαγωγή και στο εγχώριο χρηματιστήριο.

Στο επίμαχο ζήτημα που έχει ανακύψει με την υποχρέωση ή μη της νέας εταιρείας να υποβάλει υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις για την εξαγορά των επτά θυγατρικών της (Σίδενορ, Σωλ. Κορίνθου, Χαλκόρ, ΕΛΒΑΛ, Ελληνικά Καλώδια, ΕΤΕΜ και Σίδμα) η εταιρεία δεν δέχεται ότι είναι υποχρεωμένη να το πράξει σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, αλλά όπως όλα δείχνουν θα κληθεί να το πράξει.

Όπως αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο, αν της ζητηθεί να το κάνει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία έχει εκφράσει διαφορετική άποψη για λόγους προστασίας των μετόχων μειοψηφίας, θα προχωρήσει στη διαδικασία για την οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της θα χρειαστεί να θα καταβάλει 192,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι δημόσιες προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά της διαθέσιμα έως και κατά 75 εκατ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο μέσω δανεισμού με ενέχυρο μετοχές των θυγατρικών της.

Η εταιρεία θα πρέπει να υποβάλει τις δημόσιες προτάσεις 20 ημερολογιακές ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διασυνοριακής συγχώνευσης που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα είναι η 15η Νοεμβρίου.

Οι λόγοι αποχώρησης…

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο και σχετικά με την αποχώρηση της εταιρείας από την Ελλάδα, η Βιοχάλκο ήρθε στις 23 Οκτωβρίου 2013 σε συμφωνία με τις ελληνικές τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού όλων των θυγατρικών της.  Η συμφωνία θα υπογραφεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και η εκταμίευση των δανείων θα γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα με διοργανώτρια την Εθνική Τράπεζα και συνδιοργανωτές την Alpha Βank και τη Eurobank συμφώνησε να εκδοθούν δέκα κοινοπρακτικά ομολογιακά δάνεια, πενταετούς διάρκειας, και με δικαίωμα προαίρεσης των τραπεζών να εγκρίνουν παράταση έως και δύο ετών. Τα ομολογιακά δάνεια προβλέπουν διετή περίοδο χάριτος για την εξόφληση κεφαλαίων, ονομαστική αξία ίση προς το 75% του εκκρεμούς χρέους κάθε εταιρείας, που ανέρχεται σε 728 εκατομμύρια ευρώ και καθοδικά κλιμακούμενο ετήσιο περιθώριο επιτοκίου (interestratespread). Το υπόλοιπο 25% του εκκρεμούς χρέους  κάθε εταιρείας θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτείται μέσω διμερών συμβάσεων κυλιόμενων πιστωτικών διευκολύνσεων. Το προϊόν από τα πενταετή κοινοπρακτικά δάνεια θα χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή του 75% περίπου των εκκρεμών διμερών δανείων και ως αποτέλεσμα, η εταιρεία εκτιμά πως το μέσο πραγματικό κόστος επιτοκίου για κάθε εταιρεία θα βελτιωθεί κατά 100 μονάδες βάσης. Συμφωνίες αναχρηματοδότησης και νέας δανειοδότησης με τράπεζες του εξωτερικού, κλείστηκαν επίσης για την SofiaMed AE (63 εκατ. ευρώ) EtemBulgaria, κ.α.

Μεταξύ των λόγων, που η εταιρεία επικαλείται για να αιτιολογήσει την απόφασή της να μεταφέρει την έδρα και την διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Βέλγιο είναι το μεγαλύτερο βάθος της αγοράς, και οι μεγαλύτερες ευκαιρίες χρηματοδότησης, την οποία ωστόσο όπως επισημαίνει, δεν θα χρειαστεί άμεσα.

«Πολλές από τις ελληνικές θυγατρικές της Βιοχάλκο Ελληνική δεν θα επιδιώξουν τις εν λόγω ευκαιρίες κατά την επερχόμενη αναχρηματοδότηση που σχεδιάζουν, δεδομένου ότι οι όροι ήδη υπεγράφησαν στις 23 Οκτωβρίου 2013, αλλά θα τις επιδιώξουν τα επόμενα χρόνια όταν, και στο βαθμό που, η εταιρεία θα κληθεί να παράσχει χρηματοδότηση στις θυγατρικές της» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό της δελτίο.

Παράλληλα, αναφέρει πως η Cofidin που θα απορροφηθεί από την Viochalko SA θα ενισχύσει την κεφαλαιακή δομή της εταιρείας, θα αυξήσει τη συμμετοχή της εταιρείας σε διάφορες θυγατρικές ενώ συνολικά η νέα εταιρεία θα αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης για την κάλυψη των χρηματοοικονομικών αναγκών των θυγατρικών για τα επόμενα χρόνια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By