Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Όπισθεν για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων

Ένα βήμα πίσω προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Parliament Members of SYRIZA / Κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ«Η κυβέρνηση είχε στηρίξει τόσο καιρό πάνω στην άμμο το κατασκεύασμα του success story. Πλέον τα χτυπήματα είναι καθημερινά και τίποτα δεν μπορεί να κρύψει τη «φούσκα» που είχαν δημιουργήσει γύρω από την οικονομία» σημειώνει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της νέας… ρουκέτας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του εννιαμήνου, εκεί που ο Γιάννης Στουρνάρας έβλεπε -λογιστικό- πρωτογενές πλεόνασμα.

Είναι πασιφανές, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι το οικονομικό επιτελείο δρα σπασμωδικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τα κύματα αποδόμησης της επίπλαστης «επιτυχίας», καθώς μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα έχει δεχθεί τέσσερα απανωτά πλήγματα.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι οι βολές που θα επιφέρουν πλήγματα στην εικόνα που επιδιώκει να παρουσιάσει το Μαξίμου δεν πρόκειται να σταματήσουν, καθώς εντάσσονται στην γενικότερη προσπάθεια πίεσης για να υιοθετηθούν και νέα μέτρα, τα οποία εμμέσως πλην σαφώς προαναγγέλθηκαν από το Eurogroup της Δευτέρας.

«Περίεργη» επιλεκτική μνήμη

Για προσπάθεια ηθικής απονομιμοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο στην Κουμουνδούρου, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα από συγκεκριμένα συγκροτήματα Τύπου για τις υποθέσεις στελεχών του κόμματος που απασχολούν τη Δικαιοσύνη. «Τόσο η υπόθεση του Α. Μητρόπουλου, όσο και αυτή του Γ. Σταθάκη είναι γνωστές και παλιές και έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Ποιός ο λόγος να επανέρχονται στην επικαιρότητα, χωρίς να έχει προκύψει κάποια εξέλιξη» διερωτάται με νόημα ανώτατο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας το κυριακάτικο χτύπημα του Πρώτου Θέματος για τους… κοριούς.

Ωστόσο στην Κουμουνδούρου είναι πολύ προσεκτικοί με τις διατυπώσεις που χρησιμοποιούν για τις συγκεκριμένες υποθέσεις, καθώς δεν θέλουν επ” ουδενί να αφήσουν το περιθώριο να γίνει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης τυχόν δικαστική εξέλιξη, αλλά τονίζουν απλά ότι «θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη». Είναι πρόσφατο εξάλλου το «ατόπημα» του πρωθυπουργού, όταν στη ΔΕΘ δήλωνε πως είναι σίγουρος για την αθωότητα του Π. Ψωμιάδη για να διαψευσθεί με τον πιο εκκωφαντινό τρόπο λίγο καιρό αργότερα από τη Δικαιοσύνη…

Επίθεση στην Παιδεία

Δριμύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην εκδήλωση με θέμα «Το μέτρο της διαθεσιμότητας και οι συνέπειες του για το δημόσιο πανεπιστήμιο και την κοινωνία». Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για μέτρα και αποφάσεις που βάζουν ταφόπλακα στη δημόσια φύση του πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης, καθώς εάν εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας τίθεται εν αμφιβόλω η ίδια η ύπαρξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Όπισθεν για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων

Ένα βήμα πίσω προτίθεται σύμφωνα με πληροφορίες να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη νομοθετική διάταξη για την αναστολή χρηματοδότησης των κομμάτων με αφορμή τη Χρυσή Αυγή. Βασικό μέλημα της Κουμουνδούρου είναι η τελική επικύρωση να έχει την έγκριση της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι στην νομοθετική διάταξη που είχε φέρει στη Βουλή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γινόταν ειδική μνεία για την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία για να δοθεί το «πράσινο φως» στην αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης. Στη σχετική προκαταρκτική συζήτηση που έγινε το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι διατίθενται να κάνουν τις απαραίτητες υποχωρήσεις για να επιτευχθεί αυξημένη πλειοψηφία στην διάταξη που έφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

«Για να κλείσω πάλι εποικοδομητικά, εμείς λέμε «ναι» στην αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, εφόσον ο αρχηγός και ένα σημαντικό μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδος έχει εμπλακεί, κατηγορείται, έχουν ασκηθεί διώξεις και υπάρχουν προσωρινές κρατήσεις για θέματα εγκληματικής δράσης. Πρέπει, όμως, να βρούμε τρόπο με κοινό νου, με αμοιβαίες υποχωρήσεις να νομοθετήσουμε όλοι μαζί εδώ και χωρίς να αυτοκαταργούμε τη Βουλή» σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε «Η θεωρία του «δεν χρειάζεται η Βουλή, δεν χρειάζεται πλειοψηφία, δεν χρειάζεται και διευρυμένη πλειοψηφία» που είναι το καλύτερο, γιατί το κριτήριο της συναίνεσης πιστοποιεί ότι πάμε και σε ένα καλό δρόμο, είναι σε αντίφαση με την αυτοπεποίθηση που πρέπει να έχει η δημοκρατία όταν αντιμετωπίζει τέτοιες δραστηριότητες, αλλά σε αντίφαση και με τη νέα πρόταση που φέρνετε. Δηλαδή, χρειάζεται η Βουλή για να ψηφίσετε τη ρύθμιση και από εκεί και πέρα θα λειτουργούν όλα αυτόματα χωρίς τη Βουλή; Η Κυβέρνηση μετακινήθηκε από τις αρχικές προτάσεις και απευθύνω έκκληση να συνεχίσει να κάνει βήματα έτσι ώστε στο τέλος της συνεδρίασης την Πέμπτη να νομοθετήσουν όλες οι πτέρυγες της Βουλής πλην των χιτλερικών μαζί πάνω σ” αυτό το θέμα».

Ν.Α

(Visited 1 times, 1 visits today)
By