Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025

Όπλα αξίας 10 δισ. δολαρίων πούλησε η Ρωσία

Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013 η Ροσομπορονέξπορτ έχει ήδη πουλήσει στο εξωτερικό όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό

oplaΗ ρωσική εταιρεία Ροσομπορονέξπορτ ως τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013 έχει εκπληρώσει το 75% του ετήσιου σχεδίου πωλήσεων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο εξωτερικό.

Η Ροσομπορονέξπορτ, σύμφωνα με τη Φωνή της Ρωσίας, δεν δημοσίευσε τα επίσημα στοιχεία σχετικά με ετήσιο σχέδιο της. Ωστόσο, το 2012 η εταιρεία εξήγαγε όπλα αξίας 12.900 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους ο διευθύνων σύμβουλος της Ροσομπορονέξπορτ Ανματόλι Ισάικιν είπε ότι το σχέδιο για το 2013 δεν θα είναι μικρότερο από ό,τι τα αποτελέσματα του 2012, δηλαδή θα φτάσει περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνεπώς, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013 η Ροσομπορονέξπορτ έχει ήδη πουλήσει στο εξωτερικό όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 9,7 δισ. δολαρίων (το 75% του σχεδίου).

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 η Συρία επρόκειτο να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους εδάφους – αέρος, εκτοξευτήρες πυραύλων που μεταφέρονται από τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά και πολεμικά αεροσκάφη Μιγκ 29. Οι σχετικές συμφωνίες είχαν υπογραφεί πριν ξεσπάσει η βία στη Συρία, ενώ η Μόσχα δεν προτίθεται να ακυρώσει τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί, παρά την εξέγερση και τις συγκρούσεις που συνεχίζονται και εντείνονται.

Ο Ιγκόρ Σεβαστιάνοφ, Διευθύνων Σύμβουλος της Ροσομπορονεξπόρτ, της κρατικής δηλαδή εταιρείας που πουλά όπλα στο εξωτερικό, δήλωσε στο BBC ότι “αν ένα συμβόλαιο έχει υπογραφεί πριν από το ξέσπασμα της εξέγερσης, πρέπει να τηρηθεί, η Ρωσία εκπληρώνει τις διεθνείς της υποχρεώσεις σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες”. H Ρωσία χρησιμοποιεί το ίδιο επιχείρημα και για τα στρατιωτικά ελικόπτερα της σοβιετικής περιόδου, τα οποία εκσυγχρονίζει και θέλει να στείλει πίσω στη Συρία. Πριν από λίγες ημέρες, σε βρετανικά νερά, απεσύρθη η ασφάλεια για το ρωσικό εμπορικό πλοίο που μετέφερε τα στρατιωτικά ελικόπτερα στη Συρία, με αποτέλεσμα αυτό να επιστρέψει στο ρωσικό θύλακα του Καλίνιγκραντ στη Βαλτική. Η Μόσχα όμως επιμένει ότι η παραγγελία θα εκτελεσθεί.

Επίσης, πολλές πληροφορίες κυκλοφόρησαν πρόσφατα για τη νέα πρόταση της Ρωσίας για την πώληση στο Ιράν των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti, η Μόσχα πρότεινε στην Τεχεράνη να εγκαταλείψει την κίνησή της στο Διεθνές Δικαστήριο και σε αντάλλαγμα να πάρει ένα παρόμοιο σύνολο της οικογένειας των S-300 και S-300VM, που είναι γνωστό ως «Antey-2500», ή σύμφωνα με το NATO γνωστό ως «SA -23 Gladiator».

Το 2007, το Ιράν είχε παραγγείλει στην Ρωσία έξι μονάδες της εξαγωγικής έκδοσης του S-300PMU-1 (SA-20 κατά ΝΑΤΟ ) στο ποσό των 900 εκατ. δολαρίων. Αυτό το είδος του συγκροτήματος είναι μια βελτιωμένη τροποποίηση του S-300P (SA-10 κατά ΝΑΤΟ). Προφανώς, οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της σύμβασης πραγματοποιήθηκαν χρόνια πριν γίνει γνωστή η συμφωνία στο κοινό. Το 2007, το Ιράν κατέβαλε πλήρως το συμφωνηθέν ποσό στη Ρωσία.

Ωστόσο, η ρωσική πλευρά είχε καθυστερήσει με την παράδοση έως την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του Ψηφίσματος 1929, που απαγορεύει την πώληση όπλων στο Ιράν. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε λίγο αργότερα ένα διάταγμα για την επιβολή εμπάργκο στις παραδόσεις των ρωσικών όπλων στη χώρα αυτή, ειδικότερα για το πυραυλικό σύστημα S-300. Μετά από αυτό, το Ιράν αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της εν λόγω απόφασης, και ζήτησε από την Ρωσία είτε να παραδώσει τα όπλα, ή να επιστρέψει το χρηματικό ποσό που καταβλήθηκε γι “αυτά. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το Ιράν έχει απαιτήσει αποζημίωση από τη Ρωσία ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, η Μόσχα έλαβε τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις μαζί της.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By