Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

«Όπλο» κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας οι στατίνες

 Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση) είναι μια αυτοάνοση νευρολογική πάθηση, από την οποία πάσχουν περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως

erevna

Η εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι δυνατό να επιβραδυνθεί με τη χρήση των πιο διαδεδομένων φαρμάκων κατά της χοληστερίνης, των στατινών, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν βρεθεί φάρμακα που να «φρενάρουν» τη νόσο, όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Ρίτσαρντ Νίκολας του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College και Τζέρεμι Τσαταγουέι του University College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Lancet», σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, πραγματοποίησαν μια διετή κλινική δοκιμή με 140 ασθενείς ηλικίας 18 έως 65 ετών, που βρίσκονταν στο στάδιο της λεγόμενης «δευτεροπαθούς προϊούσας πολλαπλής σκλήρυνσης».

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση) είναι μια αυτοάνοση νευρολογική πάθηση, από την οποία πάσχουν περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως.

By