Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Όργιο φοροδιαφυγής στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ

Τα μη δηλωθέντα φακελάκια των γιατρών ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ

sdoe650_140114

Νέο κύμα φοροφυγάδων έρχεται να αποκαλύψει έρευνα του ΣΔΟΕ, με τους γιατρούς, κυρίως χειρούργους, που φιγουράρουν πρώτοι στη λίστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος»

Τα εισοδήματα που είχαν αποκρύψει οι γιατροί ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ και όπως προέκυψε από τις έρευνες του ΣΔΟΕ τα περισσότερα εισοδήματα που δεν τα είχαν δηλώσει οι γιατροί προέρχονταν από… φακελάκια. Συγκεκριμένα, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, εντοπίστηκαν οι παρακάτω νέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής:

  • Γιατρός, ογκολόγος στο Κολωνάκι απέκρυψε 6.800.000 ευρώ που προέρχονταν από εισοδήματά του στο χρονικό διάστημα 2012- 2014.
  • Γιατρός γυναικολόγος στην Κρήτη δεν είχε δηλώσει 680.000 ευρώ.
  • Γυναικολόγος και μία παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη απέκρυψαν εισοδήματα 2.200.000 ευρώ.
  • Γιατρός στη Λήμνο, στην κωμόπολη Μύρινα δεν δήλωσε εισοδήματα 986.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά βρέθηκαν μετά από έλεγχο στους τραπεζικούς του λογαριασμούς στο διάστημα 2009 έως 2011. Δηλαδή ο συγκεκριμένος γιατρός σε δύο χρόνια κατάφερε, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του ΣΔΟΕ να εισπράξει σχεδόν ένα εκατ. ευρώ, χωρίς να τα δηλώσει.
  • Τέσσερις πανεπιστημιακοί γιατροί στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στα ΤΕΙ είχαν εισπράξει από το δημόσιο ένα εκατ. ευρώ για να πραγματοποιήσουν ερευνητικά προγράμματα και δεν δήλωσαν το ποσό.
  • Αγρότης από τη Θήβα εισέπραττε επιδοτήσεις χρησιμοποιώντας πλαστά τιμολόγια 2.116.000 ευρώ. Η περίπτωσή του αιφνιδίασε τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ για το ύψος των επιδοτήσεων που έλαβε, αλλά και επειδή για αρκετό χρονικό διάστημα ουδείς τον είχε εντοπίσει.
  • Αλβανός εργολάβος στους Παξούς εντοπίστηκε να μην είχε δηλώσει 1,5 εκατ. ευρώ.
  • Πρώην διευθυντής τράπεζας στη Θάσο δεν δήλωσε 1,5 εκατ. ευρώ. Ερευνάται εάν το ποσό αυτό προήλθε από μίζα για την χορήγηση δανείου.
  • Επιχειρηματίας στην Πρέβεζα που ασχολείται με το real estate εμφανίζεται να αγόρασε, από την Ολλανδία αντί 169.000 ευρώ τεχνικό εξοπλισμό για συσκευαστήριο οπωρολαχανικών, αλλά εν συνεχεία το πούλησε 1.329.000 ευρώ. Εδωσε δηλαδή ψεύτικα τιμολόγια αγοράς και δεν δήλωσε το ποσό με το οποίο το πούλησε.
  • Τρεις δικηγόροι στην Αθήνα και την Πάτρα δεν δήλωσαν εισοδήματα 3 εκατ. ευρώ.
  • Δικηγόρος στην Πάτρα από αντιπαραβολικό έλεγχο στα γραμμάτια προείσπραξης του δικαστηρίου και στην έκδοση αποδείξεων στο γραφείο του προέκυψε ότι σε…155 περιπτώσεις δεν είχε κόψει απόδειξη. Ακόμα προσπαθούν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ να εντοπίσουν πόσα λεφτά ο συγκεκριμένος δικηγόρος δεν είχε δηλώσει στην εφορία.
  • Κτηματομεσίτης για τη αγορά δύο πολυτελών επαύλεων στο Πόρτο Χέλι απέκρυψε εισόδημα 1,5 εκατ. ευρώ.
  • Κτηματομεσίτης απέκρυψε εισόδημα 2.200.000 ευρώ από την αγορά βίλας στην Χαλκιδική.
  • Οκτώ επιχειρηματίες εντοπίσθηκαν από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να εισπράττουν εικονικά τιμολόγια από αθλητικά σωματεία συνολικής αξίας 3.390.000 ευρώ. Έκαναν δηλαδή δωρεές με μικρά ποσά σε αθλητικά σωματεία (ώστε να έχουν φορολογική έκπτωση) και εν συνεχεία παρουσίαζαν αποδείξεις από τα αθλητικά σωματεία ότι η δωρεάν τους ήταν πολλές χιλιάδες ευρώ.

Όσον αφορά τους ελέγχους που διεξάγονται από το ΣΔΟΕ και αφορούν τη λίστα Λαγκάρντ,  δόθηκαν έως τώρα 340 εντολές σε ΔΟΥ για τη διενέργεια ελέγχου καθώς και στις ΔΟΥ που ελέγχουν το μεγάλο πλούτο. Ήδη έχουν αποσταλεί σημειώματα προς είσπραξη σε 35 περιπτώσεις. Εάν όλοι αυτοί πληρώσουν τότε στα κρατικά ταμεία θα εισέλθουν 80 εκατ. ευρώ.

By