Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Όσκαρ καλύτερης ταινίας στο Argo

Στην 85η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία «Αrgo» του Αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτη Μπεν Άφλεκ.

Η ταινία εξιστορεί την επιχείρηση διάσωσης από τη CIA έξι αμερικανών διπλωματών που κρατούντο όμηροι στο Ιράν, κατά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Συνυποψήφιες στην κατηγορία για το “Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας ήταν επίσης οι ταινίες «Οι “Αθλιοι» του Τομ Χούπερ , «Αγάπη» (Amour) του Μίκαελ Χάινεκε, Django: Ο Τιμωρός (Django Unchained) του Κουέντιν Ταραντίνο,  «Η Ζωή του Πι» του Ανγκ Λι, «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Οδηγός Αισιοδοξίας» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ και «Zero Dark Thirty» της Κάθριν Μπίγκελοου,«Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου» του Μπεν Ζάιτλιν.

Επίσης, ο Bρετανός ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λιούις κέρδισε για τρίτη φορά το Οσκαρ καλύτερου ηθοποιού ενσαρκώνοντας αυτή τη φορά τον Αμερικανό πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν στην ταινία «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο 55χρονος ηθοποιός, ο οποίος ήταν το μεγάλο φαβορί, νίκησε τους Μπράντλεϊ Κούπερ (Οδηγός Αισιοδοξίας), Χιου Τζάκμαν (Οι “Αθλιοι), Χοακίν Φίνιξ (The Master) και Ντένζελ Ουάσινγκτον (Flight).

Η Αμερικανίδα Τζένιφερ Λόρενς κέρδισε το “Οσκαρ Α” γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Οδηγός Αισιοδοξίας». Η Λόρενς ήταν υποψήφια για το Οσκαρ Α” γυναικείου ρόλου με τις Τζέσικα Τσαστέιν ( Zero Dark Thirty), Εμανουέλ Ριβά (Αγάπη), Κουβενζανέ Γουόλις (Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου) και Ναόμι Γουότς (The Impossible).

Ο γεννημένος στην Ταϊβάν Ανγκ Λι κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Η Ζωή του Πι», μιας δραματικής ταινίας σε 3D βασισμένης στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιαν Μαρτέλ.

Το “Οσκαρ καλύτερου τραγουδιού κέρδισε η βρετανίδα τραγουδίστρια Αντέλ για το «Skyfall» , θέμα της ομώνυμης τελευταίας ταινίας του Τζέιμς Μποντ.

Η Αν Χάθαγουεϊ  κέρδισε το Όσκαρ Β” Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Οι Άθλιοι», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Βίκτωρος Ουγκώ.  Η Χάθαγουεϊ ήταν ένα από τα φαβορί για το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου.

Η αυστριακή ταινία «Αγάπη» κέρδισε την Κυριακή το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, κατά την 85η απονομή των βραβείων, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.

Ο Κριστόφ Βαλτζ κέρδισε το Όσκαρ Β”  Ανδρικού Ρόλου για τον ρόλο του στην ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, «Τζάνγκο, Ο Τιμωρός».

Δείτε όλες τις υποψηφιότητες εδώ

 

[space size=»30″]

By