Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Όταν η Θύρα 7 συνάντησε τους «delije»

Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας θα τεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωποι στο μπάσκετ και το Euroleague Greece γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται πως ξεκίνησε η ιστορία των «orthodox brothers»

vasikiΗ σχέση των φιλάθλων του Ολυμπιακού και πιο συγκεκριμένα των οργανωμένων της Θύρας 7 με τους αντίστοιχους του Ερυθρού Αστέρα, τους delije, δεν είναι τωρινή αλλά έχει μεγάλη ιστορία. Ήδη, άλλωστε, έχουν περάσει 28 χρόνια από τότε που έγινε το πρώτο βήμα για την αδελφοποίηση. Τις δύο πλευρές μπορεί να τις χωρίζουν περισσότερα από 1.100 χιλιόμετρα, όσα απέχει το Βελιγράδι από τον Πειραιά, όμως τους ενώνουν άλλα πράγματα (χρώματα, θρησκεία και ένας κοινός «εχθρός»).

Σήμερα το βράδυ Ερυθρός Αστέρας κι Ολυμπιακός θα τεθούν αντιμέτωποι για πρώτη φορά στην μπασκετική τους ιστορία. Με αφορμή αυτό το παιχνίδι το Euroleague Greece γυρίζει το χρόνο πίσω στην 1η Οκτωβρίου 1986 όταν και έμπαιναν οι βάσεις για την αδελφοποίηση των οπαδών των δύο σωματείων.

Η πρώτη επαφή έγινε την 1η Οκτωβρίου του 1986, καθώς οι «delije» είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα με σκοπό να υποστηρίξουν την ομάδα τους στον ποδοσφαιρικό αγώνα που θα έδινε με τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οι Σέρβοι είχαν φτάσει στην Αθήνα μία ημέρα νωρίτερα και ο τότε αρχηγός των σκληροπυρηνικών του Ολυμπιακού («υποβρύχιος») βρέθηκε στο ξενοδοχείο με σκοπό να ζητήσει εισιτήρια για τον αγώνα.

2.sef_mladic«Ο Παναθηναϊκός είναι για εμάς ότι κι η Παρτιζάν για εσάς» ήταν τα λόγια του πριν ζητήσει 200 εισιτήρια για το παιχνίδι που θα γινόταν σε λίγες ώρες. Στο άκουσμα του αριθμού των εισιτηρίων οι φίλαθλοι του Ερυθρού Αστέρα εξεπλάγησαν και γέλασαν, όμως όταν ο αρχηγός της Θύρας 7 μέτρησε τα λεφτά και τους έδωσε ραντεβού στο Ολυμπιακό Στάδιο κατάλαβαν ότι ήταν αλήθεια.

Στον αγώνα, πράγματι, έδωσαν το παρών 200 φίλαθλοι του Ολυμπιακού, ενώ υπήρχε και ένα πανό που ανέφερε «Red star good luck». Μετά το τέλος του αγώνα οι φίλαθλοι των Πειραιωτών ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους Σέρβους στον επαναληπτικό αγώνα που θα γινόταν στο Βελιγράδι. Εκεί πράγματι οι «γενναίοι», όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το «delije», έδειξαν να μην πιστεύουν στα αυτιά τους.

Οι οπαδοί των Σέρβων πίστεψαν ότι οι… νέοι φίλοι τους δεν αστειεύονται μόνο όταν είδαν έξω από το «Μαρακανά» του Βελιγραδίου 2 πούλμαν γεμάτα με φίλους του Ολυμπιακού. Οι οπαδοί των Πειραιωτών είχαν καλύψει 1.100 χιλιόμετρα με στόχο να βρεθούν στην σερβική πρωτεύουσα και να σταθούν στο πλάι του Ερυθρού Αστέρα.

delije3Το 1992 το σκηνικό επαναλαμβάνεται, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» του Βελιγραδίου βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη. Αυτή τη φορά, όμως, οι «delije» υψώνουν ένα πανό που έγραφε «welcome orthodox brothers – Gate 7».

Η αδελφοποίηση των δύο πλευρών ήταν πλέον και τυπική. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα οι φίλαθλοι των δύο ομάδων έδειξαν πολλές φορές έμπρακτα (οικονομική στήριξη για το Κόσοβο, στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων της Θύρας 7) τους ισχυρούς δεσμούς που τους συνδέουν.

By