Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Όταν οι γκουρού κάνουν χιούμορ

Γιατί ο Γ. Μπάφετ «γλείφει» τον Β. Μπερνάνκι

BaffetΤου Αντώνη Τάντουλου

Φαίνεται πως από προχθές οι ανά τον κόσμο επενδυτές ξεκινούν τη μέρα τους με διάθεση για χιούμορ.

Για παράδειγμα ο πασίγνωστος κερδοσκόπος Γουόρεν Μπάφετ λέει πως η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (FED) είναι το μεγαλύτερο hedge fund στην ιστορία των αγορών και οι παίκτες της Wall Street συμπληρώνουν πως δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα από τη στιγμή που μετά τ ην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος της FED με 30% δεν είναι άλλος από την Goldman Sachs.

Ωστόσο όλα αυτά τα χαριτωμένα σχόλια και με δεδομένο πως η συγκεκριμένη τάξη επαγγελματιών δεν φημίζεται και τόσο για τα αστεία της, αν μη τι άλλο μαρτυρούν την ανακούφιση με την οποία υποδέχτηκαν οι αγορές την απόφαση του Β. Μπερνάνκι να μην προχωρήσει σε άρση του προγράμματος παροχής ρευστότητας στην οικονομία.

Πάντως αυτή η «ωραία ατμόσφαιρα» δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ και όσο και να επιμένει ο Μπάφετ ότι ο νυν επικεφαλής της FED είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος στην πιο κατάλληλη θέση, όπως και να θυμίζει πως αν ο αθλητής τρέχει με χίλια δεν τον αλλάζεις, δεν μπορεί να αντιστρέψει τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να περιορίσει σταδιακά το μέτρο (αλλά αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης).

Πόσο δίκιο μπορεί να έχει όμως ο γκουρού των αγορών και κυρίως ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα ενός κερδοσκόπου όταν αυτός επί της ουσίας «γλείφει» τον κεντρικό τραπεζίτη και κάνει lobbing για την παραμονή του στο τιμόνι της αμερικανικής οικονομικής στρατηγικής.

Γιατί την ίδια στιγμή ένας άλλος επίσης πασίγνωστος γκουρού ο Τζιμ Ρότζερς πνέει μένεα κατά του Μπερνάνκι, δεν διστάζει να τον χαρακτηρίζει ως τον απόλυτο καταστροφέα της οικονομίας και θεωρεί πως το όνομά του θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην πρώτη θέση της ιστορίας των χρηματιστηρίων.

Απάντηση προφανώς δεν μπορεί να δοθεί δεδομένου ότι οι επενδυτές αυτού του βεληνεκούς και ειδικού βάρους δεν είναι σίγουρα χαζοί ώστε παράλληλα με τις γλαφυρές δηλώσεις τους, να αποκαλύπτουν και τις κινήσεις τους στις αγορές, ειδικά όταν αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη. Με πιο απλά λόγια δεν ανακοινώνουν τα πονταρίσματα δισεκατομμυρίων που έχουν σε εκκρεμότητα.

Μπορεί όμως να γίνει μια προσέγγιση βάση της λογικής των χρηματιστήριων.

Δηλαδή αυτό που μπορεί να ισχύει (θεωρητικά πάντα) είναι ο μεν Μπάφετ να έχει σορτάρει το δολάριο και να έχει ανεβάσει ήδη την περιουσία του μετά την τελευταία απόφαση της FED… δια χειρός Μπερνάνκι, ενώ ο Ρότζερς να συνεχίζει να χάνει καθημερινά εκατομμύρια έχοντας δοκιμάσει την τύχη του στα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών που ως γνωστό έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα από τις επιλογές του Μπερνάνκι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By