Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Όταν οι Selfies γίνονται όπλο αντίστασης

Δεκάδες Ιρανές αποφάσισαν να καταρρίψουν ένα πραγματικό ταμπού μέσω της σελίδας StealthyFreedom of Iranian Women στο Facebook. Σε μια χώρα που η χρήση της μαντίλας είναι υποχρεωτική, νεαρές Ιρανές δεν δίστασαν να αψηφήσουν την απαγόρευση και να δημοσιεύσουν Selfies φωτογραφίες τους, έχοντας πετάξει από πάνω τους την ισλαμική μαντίλα.

της Γεωργίας Τρισμπιώτη*

Μία άνευ προηγουμένου κίνηση στο Ιράν όπου, από το 1979 η μαντίλα (hijab) είναι υποχρεωτική δια νόμου.

7f5836f0-daaa-11e3-a158-8dd42b927f1f_10291774_861911143822981_3919236241454483698_n

Οι νεαρές Ιρανές εφεύρισκαν πάντα τρόπους για να δείξουν την διαφωνία τους με την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας, αυτό το σύμβολο υποταγής των γυναικών στα πατριαρχικά πρότυπα με στόχο την τυφλή υπακοή των γυναικών και τον έλεγχο της σεξουαλικότητάς τους.

[pullquote style=»border-left»]Άλλες φορούσαν την μαντήλα στα μισά του δρόμου, άλλες φρόντιζαν κάποια ανάλαφρη φράντζα ή μια μπούκλα να βγαίνει από τη μαντήλα και να πέφτει στο πλάι, άλλες πάλι φορούσαν υπερβολικό μακιγιάζ. Μικρο- τεχνάσματα που μπορεί να φαίνονται ασήμαντα στο Δυτικό μας κόσμο αλλά για τις γυναίκες στο Ιράν πρόκειται για θαρραλέες πράξεις αντίστασης, κυρίως όταν γνωρίζεις ότι το να αψηφήσεις αυτή την απαγόρευση στην καλύτερη των περιπτώσεων θα την γλυτώσεις με ένα “γενναίο” πρόστιμο και στην χειρότερη με μερικές εβδομάδες φυλάκιση.[/pullquote]

Μήπως όμως στην εποχή των social media θα έπρεπε αυτές οι πράξεις αντίστασης και καταγγελίας της κατάχρησης εξουσίας να περάσουν σε ένα άλλο επίπεδο;

bfdd8c70-daaa-11e3-b980-2b8b7dca5c41_stealthy-freedoms

Αυτό φαίνεται ότι σκέφτηκε η Ιρανή δημοσιογράφος Masih Alinejad, που ζει εξόριστη στη Μ. Βρετανία, και ζήτησε από τις συμπατριώτισσες της να της στείλουν φωτογραφίες από “ιδιωτικές στιγμές ελευθερίας” για να τις αναρτήσει στο facebook γιατί ως γνωστό οι ιρανικές αρχές απαγορεύουν την πρόσβαση στα social media.

Από τις 3 Μαΐου, που δημιουργήθηκε η σελίδα StealthyFreedom of Iranian Women στο Facebook, εως και σήμερα έχει δεκάδες Selfies Ιρανών γυναικών που διεκδικούν την ελευθερία τους και 173 000 like!

 


geor72

* Η Γεωργία Τρισμπιώτη είναι Πολιτικός Επιστήμων και Διεθνολόγος. Εργάζεται σήμερα ως Σύμβουλος Επικοινωνίας και είναι οπαδός του Ανοιχτού Λογισμικού.

Υπήρξε Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Αντιπρόσωπος- Συντονίστρια Επικοινωνίας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού της Γενεύης στην Κολομβία και στη Ρουάντα.  >> gtrismpioti.gr | @gtrismpioti

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By