Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Όταν ο Γκορμπατσόφ γοήτευσε τη Θάτσερ

Η Βρετανία έριξε σήμερα φως στη τολμηρή προσπάθεια του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να σώσει την εξασθενημένη Σοβιετική Ένωση, δημοσιοποιώντας απόρρητα ως τώρα ντοκουμέντα που δείχνουν την προσπάθειά του να σφυρηλατήσει καλύτερες σχέσεις με τη Δύση στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου

thatcher-gorbachev600

Ο Γκορμπατσόφ, οι μεταρρυθμίσεις του οποίου επέφεραν το 1991 την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν το 1984 ο κύριος υποψήφιος για τη διαδοχή του 73χρονου Κ. Τσερνιένκο επικεφαλής του Κρεμλίνου. Ωστόσο ήταν ελάχιστα γνωστός στο εξωτερικό όταν επισκέφθηκε το Λονδίνο, πραγματοποιώντας το πρώτο σημαντικό ταξίδι του στην Ευρώπη.

Ο Γκορμπατσόφ είχε προσκληθεί από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ και η επίσκεψή του το 1984 βοήθησε να αλλάξει η πορεία του Ψυχρού Πολέμου, καθώς έπεισε τη «Σιδηρά Κυρία» και το σύμμαχό της, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν, πως σύντομα μπορεί να αναλάμβανε επικεφαλής της Σοβιετικής Ένωσης ένας άνθρωπος με τον οποίο η Δύση θα μπορούσε να συναλλαγεί. «Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορεί κανείς να κάνει δουλειές. Μάλλον μου άρεσε» ανέφερε η Θάτσερ στον Ρήγκαν σ” ένα σημείωμα με την ένδειξη «εμπιστευτικό» έπειτα από ώρες συζήτησης με τον Γκορμπατσόφ για την κούρσα των εξοπλισμών κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By