Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Όταν ο Κώστας Καραμανλής έγινε αρχηγός της ΝΔ

Πριν από 16 χρόνια εξελέγη πανηγυρικά από το Συνέδριο – Η πορεία του – Τι κάνει σήμερα – 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΔ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΕΦ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣΉταν Παρασκευή 21 Μαρτίου του 1997, όταν ο 41 ετών τότε Κώστας Καραμανλής, αναλάμβανε τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας.

Το κόμμα ήταν σε αναβρασμό, η κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό (διαδοχικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη στη συνέχεια) ήταν δεδομένη και όλοι έψαχναν μια λύση στο πρόσωπο ενός ηγέτη που θα κατάφερνε να οδηγήσει τη ΝΔ στην ανάκαμψη αρχικά και στην εξουσία στη συνέχεια.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ που είχε εκλεγεί ξανά πρόεδρος τον προηγούμενο χρόνο «δεν τραβούσε» όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Οι «βαρώνοι» του κόμματος, Γιάννης Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Κεφαλογιάννης, συνέλαβαν την ιδέα να προτείνουν και να προωθήσουν για την ηγεσία της ΝΔ, τον ανηψιό του ιδρυτή της παράταξης.

Είχε «βαρύ» όνομα, καλό «γκελ» στους βουλευτές και στους ψηφοφόρους, διέθετε γνώσεις και πολιτική σκέψη. Ο αναβρασμός οδήγησε σε Συνέδριο όπου υπήρξαν τέσσερις υποψήφιοι:

Ο τότε πρόεδρος Μιλτιάδης Έβερτ, ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Κώστας Καραμανλής και ο Βύρων Πολύδωρας.

Οι σύνεδροι προτίμησαν την ανανέωση στο πρόσωπο του Κ. Καραμανλή ο οποίος υποσχέθηκε να βάλει τέρμα στις κακοδαιμονίες της παράταξης.

Στην πρώτη ψηφοφορία, που έγινε σαν σήμερα πριν από δεκαέξι χρόνια, ο Κώστας Καραμανλής έλαβε 40,73%, ο Γιώργος Σουφλιάς 30,52%, ο Μιλτιάδης Έβερτ 25,34% και ο Βύρων Πολύδωρας 3,4%. Στο δεύτερο γύρο πέρασαν οι Καραμανλής – Σουφλιάς με τον πρώτο να θριαμβεύει λαμβάνοντας 69,16% έναντι 30,84% του αντιπάλου του.

karamanlis k

Αξιοποιώντας την επικοινωνιακή του ικανότητα, την φθορά της κυβέρνησης Σημίτη και την επιλογή του «κεντρώου χώρου», ο Κώστας Καραμανλής αναρριχήθηκε στην Πρωθυπουργία 7 χρόνια αργότερα, στις εκλογές του 2004, έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είχε μόλις αναλάβει τα ηνία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ήταν ο νεότερος Πρωθυπουργός τηςε Μεταπολίτευσης. Η ΝΔ συγκέντρωσε 45,36%, έναντι 40,55% του ΠΑΣΟΚ.

Διατηρήθηκε στην εξουσία 5,5 χρόνια, μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 κερδίζοντας στο μεταξύ και τις πρόωρες εκλογές που προκάλεσε το 2007. Η κυβερνητική πενταετία Καραμανλή χωρίζεται σε δύο περιόδους:

Την πρώτη, της ευωχίας, των Ολυμπιακών Αγώνων, της ανάπτυξης αλλά και της αναθεώρησης των οικονομικών στοιχείων από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, του «όχι» στο Βουκουρέστι, του ανοίγματος στη Ρωσία με τους αγωγούς φυσικού αερίου και του ορισμού ως προέδρου της Δημοκρατίας του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Κάρολου Παπούλια.

Και της δεύτερης περιόδου, της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, των υποθέσεων που χαρακτηρίστηκαν ως σκάνδαλα από την αντιπολίτευση (Βατοπαίδι, «νόμιμο και ηθικό» του Βουλγαράκη, υποκλοπές, dvd Ζαχόπουλου κ.λπ.) των εσωτερικών αντιδράσεων στο κόμμα της ΝΔ. Λίγο πριν καταφύγει στις δεύτερες πρόωρες εκλογές, ο Κ. Καραμανλής είχε επαναφέρει από το «ψυγείο» τον μετέπειτα διάδοχο του Αντώνη Σαμαρά, χρίζοντας τον υπουργό Πολιτισμού.

karamanlis vouli

Στην προεκλογική περίοδο του 2009 μίλησε για «πάγωμα μισθών» κόντρα στο σύνθημα του Γ. Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν», προαναγγέλοντας ότι η χώρα θα μπει σε περιπέτειες αν υιοθετηθεί η λογική του ΠΑΣΟΚ.

Στις 4 Οκτωβρίου, υπέστη συντριπτική ήττα με 10 ποσοστιαίες μονάδες και το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση. Από το ίδιο βράδυ των εκλογών ο Κ. Καραμανλής προανήγγειλε ότι θα αναλάβει τις ευθύνες του, κάτι που έπραξε παραιτούμενος από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Στην εκλογή από την βάση που ακολούθησε στις 29 Νοεμβρίου 2009, ο Αντώνης Σαμαράς ανεδείχθη αρχηγός της ΝΔ συγκεντρώνοντας το 50,06% των ψήφων έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Έκτοτε, ο Κώστας Καραμανλής έχει αποφύγει να μιλήσει δημοσίως – ούτε καν στη Βουλή. 

Κάθεται πάντα στα τελευταία έδρανα, πηγαίνει στις κομματικές εκδηλώσεις, αλλά μέχρι εκεί.

Τα τελευταία χρόνια, πηγαίνει καθημερινά στο πολιτικό του γραφείο, συναντά βουλευτές, δημοσιογράφους και πολίτες, διαμηνύει όμως ότι δεν πρόκειται να αναμιχθεί ξανά στα εσωκομματικά.

Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις από εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ αλλά αρνείται να τις σχολιάσει δημοσίως από πεποίθηση. Κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αναμένει την στιγμή που θα γυρίσει ως «παράκλητος» στην πολιτική σκηνή. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα ξανά στις επόμενες εκλογές.

Στην ηλικία των 57 ετών σήμερα, ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να διατείνεται ότι πέτυχε πολύ νωρίς ό,τι στόχο θα μπορούσε να ονειρευτεί ένας Έλληνας πολιτικός. Γνωρίζει όμως καλά ότι είναι και πολύ νέος για να ιδιωτεύσει.  [space size=»30″]

By