Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Όταν ο τζόγος γίνεται εθισμός

Στοιχηματίζοντας σε παιχνίδια αθλητικά ή τυχερά, χαρτιά, καζίνο ή αντίστοιχα on-line sites, ο εθισμός στον τζόγο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων, προβλήματα στον χώρο εργασίας και οικονομικά προβλήματα.

problem-gambling2

Ως «κρυφή αρρώστια» πολλές φορές χαρακτηρίζεται ο εθισμός στον τζόγο γιατί δεν υπάρχουν εμφανή σωματικά σημάδια ή συμπτώματα όπως υπάρχει στον εθισμό στο αλκοόλ ή στις ναρκωτικές ουσίες. Πρόσφατα μάλιστα η Αμερικανική Ένωση Ψυχιατρικής στην νέα έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου, στο οποίο βασίζονται οι ψυχιατρικές διαγνώσεις, αναγνωρίζει για πρώτη φορά ως εθισμό τον παθολογικό τζόγο.

Τα άτομα που είναι εθισμένα αρνούνται ή ελαχιστοποιούν το πρόβλημα ενώ μπορεί να φτάσουν στα άκρα για να κρύψουν τον εθισμό τους. Ένα από τα συμπτώματα που εμφανίζεται είναι η ανάγκη τους να παίξουν για περισσότερα χρήματα για να έχουν τον ίδιο ενθουσιασμό με τον τζόγο όπως και πριν. Χαρακτηρίζονται από ανησυχία όταν προσπαθούν να το σταματήσουν και λένε ψέματα για να αποκρύψουν το ποσό των χρημάτων που ποντάρουν. Πολλοί παίζουν για χρήματα όταν νιώθουν κατάθλιψη, ενοχές ή άγχος ή και γιατί προσπαθούν να ξανακερδίσουν αυτά που έχουν χάσει. Τέλος μπορεί να δανείζονται είτε για να παίζουν είτε λόγω των οικονομικών προβλημάτων εξαιτίας του τζόγου. Σε άτομα υπό θεραπεία περίπου οι μισοί έχουν αυτοκτονικούς ιδεασμούς ενώ το 17% έχει κάνει απόπειρα.

Συμβουλές για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημά σου:

  • Τζόγος χωρίς χρήματα δεν υπάρχει. Ξεφορτώσου τις κάρτες σου, ανάθεσε σε κάποιο δικό σου πρόσωπο την διαχείριση των χρημάτων σου και κράτα μαζί σου περιορισμένο ποσό μετρητών.
  • Τζόγος χωρίς χρόνο δεν υπάρχει. Προγραμμάτισε ευχάριστο και δημιουργικό χρόνο για εσένα, χρόνο για ξεκούραση και εξόδους με τους φίλους σου ή την οικογένεια σου.
  • Τζόγος χωρίς παιχνίδι ή κάποια αντίστοιχη δραστηριότητα για να στοιχηματίσεις δεν υπάρχει. Προσπάθησε να μην βρίσκεσαι σε δελεαστικό περιβάλλον και αν συνηθίζεις να παίζεις σε on-line sites μπλόκαρε τα.
  • Εάν δεν μπορείς να σταματήσεις , μην γίνεσαι σκληρός με τον εαυτό σου. Για να ξεπεράσεις τον εθισμό σου στον τζόγο είναι μία δύσκολη διαδικασία. Ζήτησε βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Εύα Κοκκορού
Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή-Ψυχοθεραπεύτρια

(Visited 1 times, 1 visits today)
By