Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Όταν το Facebook… μαντεύει τις σκέψεις μας

To Facebook είναι ένας ασφαλής απεικονιστής προσωπικότητας, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge.

facebookΈνα αλγοριθμικό πρόγραμμα μπορεί να φτάσει ακόμη και στις πιο κρυφές μας σκέψεις, εάν αξιοποιήσει τα δεδομένα μας  στο FACEBOOK που είναι ελεύθερα προσβάσιμα. Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον ερευνητές του Κέντρου Ψυχομετρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge οι οποιοι εξέτασαν 58.000 εθελοντές προκειμένου να αναδείξουν το FACEBOOK ώς έναν αξιόπιστο αναλυτή της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσεις.

Με απλά λόγια, η ερευνητική ομάδα, συγκεντρώνοντας απλά τα like’s χρηστών του FACEBOOK, χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο λογισμικό και μπόρεσε με αξιοσημείωτη ακρίβεια να προσδιορίσει από τις πολιτικές, θρησκευτικές, σεξουαλικές προτιμήσεις των χρηστών μέχρι το αν χρησιμοποιούν ναρκωτικά ή ακόμη και το επίπεδο νοημοσύνης τους.

Ενδεικτικά ειναι τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα βρετανικά περιοδικά: Η εφαρμογή «μάντεψε» -επαληθευμένα- τις σεξουαλικές προτιμήσεις των χρηστών σε ποσοστό 88% για τους ομοφυλόφιλους άνδρες, σε ποσοστό 75% για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες, ενώ τα ποσοστά έφθασαν στο 95% αναφορικά με την φυλή, 93% αναφορικά με το φύλο και 85% σε σχέση με τις πολιτικές πεποιθήσεις (αυτές υπολογίστηκαν με βάση το «δίλλημα» Δημοκρατικός- Συντηρητικός). Επίσης το θρήσκευμα εκτιμήθηκε σωστά στο 82%, η χρήση ουσιών στο 65% ενώ οι ερευνητες περηφανεύονται πως το πρόγραμμα «μαντεύει» αν οι γονείς του χρήστη έχουν χωρίσει πρίν τα 21 του σε ποσοστό 65%

Εξυπακούεται ότι οι χρήστες που επιλέχθηκαν δεν δήλωναν ανοιχτά στο FACEBOOK τίποτε από τα παραπάνω. Το λογισμικό όμως αξιοποιούσε το γιγάντιο εύρος πληροφοριών από τις επιλογές τους (like’s) στην μουσική, την ψυχαγωγία, και άλλα.

Δικαίως αυτή η έρευνα – που είχε επικεφαλής τον ψυχολόγο Μάικλ Κοζίνσκυ – έχει διχάσει τους «socialmediολογούντες» αφού είναι εμφανής η επικινδυνότητα της αξιοποίησης τέτοιου είδους προγραμμάτων και δυνατοτήτων για πολιτικούς, κερδοσκοπικούς και γενικότερα …κακούς σκοπούς.

“Οσο για την πρόθεση του thePaper, δεν είναι προφανώς να δημιουργήσει φοβίες για την χρήση των Social Media. Απλά να ενημερώσει…[space size=»30″]

By