Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ότι… λάμπει, δεν είναι χρυσός για την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Η μεγάλη «βουτιά» στα συμβόλαια χρυσού για το 2013 ο κύριος λόγος για την απόφαση της τράπεζας

swiss

Η Swiss National Bank (SNB), η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, κατέγραψε ζημία ύψους 9,1 δισ. ελβετικών φράγκων (10,4 δισ. δολαρίων) το 2013 και αποφάσισε να μη διανείμει μέρισμα, για πρώτη φορά στα 107 χρόνια της ιστορίας της, εξαιτίας της μείωσης της τιμής του χρυσού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Wall Street Journal, η αξία των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας σε χρυσό μειώθηκε κατά 15,2 δισ. ελβετικά φράγκα (17,3 δισ. δολάρια), υπερκαλύπτοντας τα κέρδη 6,5 δισ. φράγκων που είχε από τις συναλλαγματικές θέσεις της και από την πώληση ενός ταμείου με προβληματικά στοιχεία ενεργητικού που είχε αποκτήσει από την τράπεζα UBS.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε πέρυσι κατά 28%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το 1981. Η SNB προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι τα αποθέματα του χρυσού της θα οδηγούσαν σε ζημία και θα την ανάγκαζαν να μη διανείμει μερίσματα και τις συνήθεις πληρωμές στα 26 καντόνια ή κρατίδια της Ελβετίας. Σημειώνεται ότι η ελβετική κεντρική τράπεζα είναι από τους μεγαλύτερους κατόχους χρυσού στον κόσμο.

Η τιμή του χρυσού άρχισε να μειώνεται την περασμένη Άνοιξη εν μέσω εικασιών ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μείωνε τις αγορές ομολόγων (tapering), καθώς η αμερικανική οικονομία αναπτυσσόταν χωρίς να υπάρχει ανησυχία για πληθωριστικές πιέσεις. Οι αγορές ομολόγων από τη Fed είχαν ενισχύσει τη ζήτηση για τον χρυσό ως μέσο προστασίας από τους πληθωριστικούς κινδύνους που θα μπορούσαν αυτές να προκαλέσουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By