Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

«Όχι άλλη φυλακή» φωνάζουν οι Αφρικανοί στο Ισραήλ

Χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν αλλαγή του νέου νόμου που πέρασε το Τελ Αβίβ

340553_African-migrant

Πολλές χιλιάδες Αφρικανοί μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων από το Σουδάν και την Ερυθραία, πραγματοποίησαν και σήμερα διαδήλωση έξω από πρεσβείες δυτικών χωρών στο Τελ Αβίβ, ζητώντας τη χορήγηση ασύλου και την απελευθέρωση συμπατριωτών τους που κρατούνται από το Ισραήλ σε χώρους κράτησης επ” αόριστον, σύμφωνα με ένα νέο νόμο.

Υπολογίζεται ότι οι αιτούντες άσυλο στο Ισραήλ φτάνουν τις 60.000, ενώ όπως σημειώνουν οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα των μεταναστών και βρίσκονται στο πλευρό τους, από το 1948 αυτό το καθεστώς έχει αναγνωριστεί από το επίσημο ισραηλινό κράτος μόλις σε 200 ανθρώπους.

«Όχι άλλη φυλακή», φώναζε το πλήθος που συγκεντρώθηκε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στην παραλία του Τελ Αβίβ κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της τριήμερης διαμαρτυρίας και απεργίας τους.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς τις πρεσβείες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Γερμανίας όπου επέδωσαν επιστολές, ζητώντας τη διεθνή υποστήριξη κατά της πολιτικής κράτησης μεταναστών, οι οποίοι θεωρούνται παράνομοι από τις ισραηλινές αρχές.

Πριν από τρεις εβδομάδες, το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο, ο οποίος επιτρέπει στις αρχές να κρατούν επ” αόριστον στη φυλακή τους μετανάστες που δεν έχουν έγκυρη βίζα.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την κράτηση πολλών Αφρικανών μεταναστών σε μία νέα λεγόμενη «ανοιχτή» εγκατάσταση κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, η οποία εγκαινιάστηκε στο τέλος του περασμένου χρόνου. Εκεί οι μετανάστες είναι υποχρεωμένοι να αναφέρονται στις αρχές πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Πολλοί από εκείνους που δεν το κάνουν στη συνέχεια στέλνονται σε άλλο χώρο, πιο περιορισμένο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η χτεσινή διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει στη χώρα. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από μία συνοικία στο Νότιο Τελ Αβίβ, όπου πολλοί από αυτούς διαμένουν και εργάζονται παράνομα, μέχρι την πλατεία Ράμπιν, σφυρίζοντας και κρατώντας σημαίες και πλακάτ με το σύνθημα «Ελευθερία ναι, φυλακή όχι».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By