Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

«Όχι» από Σόιμπλε στην αύξηση στρατιωτικών δαπανών στο ΝΑΤΟ

Δεν βλέπει λόγο να αυξηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας του εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

scheuble600_010413

Μάλιστα, ο γερμανός υπουργός προειδοποιεί το NATO ότι η συζήτηση περί αύξησης των στρατιωτικών δαπανών και περί αποστολής περισσότερων στρατευμάτων σε κράτη της ανατολικής Ευρώπης ενδέχεται να παρεξηγηθεί στη Ρωσία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού στην Ευρώπη δήλωσε πως οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξαν ότι δεν ενεργεί σαν εταίρος, καθώς και πως αυτό θα έπρεπε να ωθήσει κι άλλα κράτη-μέλη του NATO να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες προς το συμφωνημένο όριο του 2% του ΑΕΠ τους.

Όμως, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών ή η αύξηση των στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας είναι κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις πολιτικές εντάσεις.

«Το 90% της κοινής γνώμης, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτής, θα έβλεπε ένα τέτοιο βήμα ως μια επιδείνωση της κατάστασης», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία εν καιρώ.

Θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα

«Το να αυξηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός την παρούσα στιγμή δεν θα ήταν μια έξυπνη κίνηση. Στην πραγματικότητα θα ήταν το αντίθετο αυτού που χρειαζόμαστε», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας ανήλθαν στο 1,4% του ΑΕΠ της το 2013, σύμφωνα με δεδομένα του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

By