Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Όχι» από τους κρατούμενους σε φυλακές ύψιστης ασφαλείας

Σκηνικό έντασης σε Κορυδαλλό, Κέρκυρα και Δομοκό

fylakes

Μικρής κλίμακας επεισόδια σημειώθηκαν τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας σε ορισμένα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας με τους κρατούμενους να αρνούνται να επιστρέψουν στα κελιά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Ειδικότερα οι κρατούμενοι προχώρησαν σε στάσεις στις φυλακές του Κορυδαλλού, της Κέρκυρας και του Δομοκού, με την κατάσταση όμως να εξομαλύνεται γρήγορα, ενώ προχώρησαν και στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

Η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» αφού εκφράζει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο αναφέρει ότι «θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις προκειμένου να μην περάσει ο «νόμος-έκτρωμα».

Επίσης, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία την Παρασκευή 28 Μαρτίου, και ώρα 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια, «ενάντια στην πειθαρχική-απομονωτική φυλακή, στην κατάργηση των αδειών, των μεροκάματων, της ημι-ελεύθερης διαβίωσης, της επικοινωνίας».

Ακόμη η Πρωτοβουλία στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «τώρα που οι συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες, ο συνωστισμός στις φυλακές έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη, η σίτιση και η θέρμανση είναι υποτυπώδεις, η φυλακή αυτή έρχεται να καταστείλει προκαταβολικά οποιαδήποτε σκέψη για διεκδίκηση αξιοπρεπούς διαβίωσης στη φυλακή».

Όπως αναφέρει θα πρόκειται για μια φυλακή όπως οι υπόλοιπες, η οποία από τη στιγμή που θα αποκαλείται «τύπου Γ» θα σημαίνει ότι όποιος κρατούμενος βρεθεί σ” αυτήν χάνει δικαιώματα που είχε μέχρι σήμερα.

«Και συγκεκριμένα δεν δικαιούται άδεια ούτε ημιελεύθερη διαβίωση (θεσμοθετήθηκαν το 1989 με το νόμο 1851), δεν δικαιούται μεροκάματα (θεσμοθετήθηκαν το 1933 με το νόμο 5973), ενώ περιορίζεται το δικαίωμα στην επικοινωνία (αλληλογραφία, τηλέφωνο, επισκεπτήρια, επίσης θεσμοθετήθηκαν το 1989). Πρόκειται για την ταφόπλακα στα δικαιώματα των κρατουμένων» τονίζεται στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.

Σημειώνει δε ότι  «αν στο άκουσμα αυτό, κάποιος φαντάζεται φυλακή τύπου Αλκατράζ ή Γκουαντάναμο κάνει λάθος».

Πηγή: ΑΜΠΕ

By