Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

«Όχι» από το ΣτΕ στην περίθαλψη των άγαμων θυγατέρων

Τι σημειώνεται στην απόφαση του Συμβουλίου

symvoulio-epikrateias

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη διάταξη του ΠΔ με το οποίο τροποποιούνται οι όροι περίθαλψης στα σώματα ασφαλείας και αποφάσισε ότι οι άγαμες κόρες και αδελφές γυναικών που υπηρετούν τις ένοπλες Δυνάμεις, δε δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη από το Δημόσιο.

Οι Σύμβουλοι έκριναν ότι η επίμαχη ρύθμιση του Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας Φώφη Γεννηματά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα   είναι αντισυνταγματική, αφού αποκλείει τους «άγαμους αρένες  αδελφούς και τέκνα».

Οι Σύμβουλοι επισημαίνουν επίσης  ότι η ειδική μεταχείριση από πλευράς υγειονομικής περίθαλψης των αγάμων θυγατέρων και αδελφών, «δεν θα εναρμονιζόταν προς το Σύνταγμα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι άγαμες γυναίκες είναι σε θέση, με βάση τα εισοδήματα τους, να ανταποκρίνονται στις δαπάνες της υγειονομικής περίθαλψης».

Η διάταξη που κρίθηκε αντισυνταγματική ανέφερε ότι «οι άγαμες θυγατέρες και αδελφές των άμεσα ασφαλισμένων και οι οποίες είναι άνω των 40 ετών, που κατέχουν βιβλιάριο περίθαλψης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος, διατηρούν το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης σε βάρος του Δημοσίου, εφόσον δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης από άλλο ασφαλιστικό φορέα».

By