Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επιμένει στο «όχι» ο Ρουπακιώτης για τη διάταξη Μανιτάκη για εργαζομένους

Τί λένε στενοί συνεργάτες του υπουργού Δικαιοσύνης – Καθησυχαστικά εμφανίζονται στελέχη της ΔΗΜΑΡ

fosphotos | Παναγιώτης Τζάμαρος
fosphotos | Παναγιώτης Τζάμαρος

Στη διαφωνία που έχει προκύψει για τη διάταξη με τους συμβασιούχους αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, από τις Βρυξέλλες, στηρίζοντας τον Μανιτάκη, ενώ τόνισε ότι το σχετικό διάταγμα δεν αφορά στην κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η ρύθμιση αφορά μόνο σε χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές, που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παραδέχθηκε την ενδοκυβερνητική κόντρα και ζήτησε το θέμα να λυθεί άμεσα.

Την απόφαση να μην συνυπογράψει ρύθμιση στο νομοσχέδιο του συναδέλφου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη με το οποίο θα προβλέπεται η κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και η έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, σχετικά με απολυμένους εργαζόμενους πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό του περιβάλλον.

Μάλιστα,  σε συζήτηση που είχε στο διάδρομο της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης ακούσθηκε να λέει ότι «δεν πρόκειται να κάνω ούτε βήμα πίσω». Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, η κατάργηση των ασφαλιστικών μέτρων αποτελεί πρωτοβουλία του Μαξίμου.

Ωστόσο, καθησυχαστικά εμφανίζονται στελέχη της ΔΗΜΑΡ για το θέμα που έχει προκύψει με ρύθμιση με την οποία καταργούνται οι προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων, βάσει των οποίων επέστρεψαν στην εργασία τους χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο, όπως και συμβασιούχοι.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega, τόνισε ότι  «δεν υπάρχει καν σχέδιο που θα πρέπει να κατατεθεί. Να περιμένετε τη διάταξη που θα έρθει μέχρι το βράδυ». Σχετικά με την κόντρα μεταξύ του Αντώνη Μανιτάκη και του Αντώνη Ρουπακιώτη, το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε πως η διάταξη δεν φέρει την υπογραφή Μανιτάκη. Σε ερώτηση αν γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ρουπακιώτη και Μανιτάκη ο κ. Χατζησωκράτης απάντησε «είναι κακό να γίνεται μια συζήτηση;».

Σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο καταργούνται και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους. Όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.

 

By