Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Όχι» στη χημική μόλυνση της Μεσογείου λέει ο Τσίπρας

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή του προς τους προέδρους των ευρωπαϊκών οργάνων ζητάει να μην καταστραφούν τα χημικά της Συρίας στη Μεσόγειο

Tsipras

Τη ματαίωση της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις, C. Ashton.

Ο κ. Τσίπρας ζητά επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακαλέσει τη χρηματοδότηση από την ΕΕ της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο, και να ασκήσει πιέσεις προς τον ΟΗΕ, με στόχο τον αποχαρακτηρισμό της επιχειρήσεως ως στρατιωτικής και τη μετατροπή της σε ειρηνευτική επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, εκτός της Μεσογείου και με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες.

Εκφράζοντας φόβους για πιθανή αστοχία κατά την επιχείρηση καταστροφής των χημικών, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «η όλη επιχείρηση, σε περίπτωση οποιασδήποτε αστοχίας ή απρόβλεπτου παράγοντα, ενδέχεται να μετατρέψει τη γειτονιά μας σε «νεκροταφείο» επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων, σύμφωνα και με τις έντονες επιφυλάξεις, που έχουν εκφραστεί από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με την επιστημονική αξιοπιστία της επιχειρούμενης μεθόδου».

Παράλληλα, επισημαίνει τους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, το θαλάσσιο οικοσύστημα, την Αλιεία, τον Τουρισμό και μια σειρά άλλες παραγωγικές δραστηριότητες ολόκληρης της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής, καθώς, όπως σημειώνει, οι μέχρι τώρα εγγυήσεις που δίνονται είναι ανεπαρκείς.

By