Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

«Όχι» στις προτάσεις Καψή λένε οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ

Προς κατάθεση το νομοσχέδιο για το νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα

ertexo2

Ένα μεγάλο «όχι» είπαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ στα σχέδια του Παντελή Καψή για τον μεταβατικό δημόσιο φορέα ραδιοτηλεόρασης αλλά και τις προτάσεις που τους έκανε τη Δευτέρα σχετικά με τις αποζημιώσεις τους. Το θέμα θα απασχολήσει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο φορέα είναι πιθανό να κατατεθεί ίσως και εντός της ημέρας.

Με ανακοίνωσή τους, μετά τη χθεσινή γενική συνέλευση, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, σε σύμπνοια με την ΠΟΣΠΕΡΤ, ζητούν τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ ως συνέχεια της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Όσον αφορά στον ενδιάμεσο φορέα επισημαίνουν ότι «πρέπει να ορισθεί ως συνέχεια της λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ (κεντρικά και περιφερειακά) για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δημοσίου συμφέροντος, όπως ορίζει ρητά η απόφαση του ΣτΕ και συστήνει η EBU».

Προτείνουν, δε, η εργασία τους το επόμενο χρονικό διάστημα να προσφέρεται χωρίς νέα σύμβαση και η αμοιβή να καθορίζεται με τη μορφή «απολαβών ισόποσων προς τους μισθούς» (που είχαν μέχρι την 11η Ιουνίου), καθώς, όπως σημειώνουν, οι μισθοί εξακολουθούν να υφίστανται λόγω των «άκυρων» απολύσεων.

Για το κομμάτι των αποζημιώσεων, καταρχήν αναφέρουν ότι οι προτάσεις του υφυπουργού Ραδιοτηλεόρασης δεν αποτελούν «ικανή βάση διαλόγου» και επισημαίνουν ότι οι προτάσεις που αφορούν στον υπολογισμό των αποζημιώσεων, στα κίνητρα συνταξιοδότησης και την πριμοδότηση των απολυμένων «είναι θέματα νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμα».

Επιπλέον, προτείνουν να υπάρξει ένα «σαφές και νομικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου», κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης, για όλους εκείνους που θα επιθυμούσαν να λάβουν την αποζημίωσή τους (από την ΕΡΤ και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό) και να προχωρήσουν σε συνταξιοδότηση, ή να αναζητήσουν άλλον εργοδότη και όχι εργασιακή σχέση με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση» και «καταβολή αποζημιώσεων με υπολογισμένη τη συνολική προϋπηρεσία στην ΕΡΤ (από την πρώτη σύμβαση έργου), χωρίς πλαφόν».

Τις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ παρουσίασε τη Δευτέρα ο Παντελής Καψής σε συνάντηση που είχε μαζί τους, προειδοποιώντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για «μακρές διαπραγματεύσεις».

Παράλληλα χθες τόσο ο ίδιος όσο και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης επέρριψαν ευθύνες στους εργαζόμενους για το μαύρο στις συχνότητες της ΕΡΤ.

Προς κατάθεση το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ

Επισπεύδεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη νέα ΕΡΤ αλλά και τον μεταβατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, παρότι αναμενόταν στα μέσα Ιουλίου. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανό να κατατεθεί ίσως και εντός της ημέρας.

Το όνομα του νέου φορέα, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρηση θα είναι ΝΕΡΙΤ («ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε».

Σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελείται από δύο τηλεοπτικούς σταθμούς (ένα ενημερωτικό και ένα με πολιτιστικό-ψυχαγωγικό χαρακτήρα) καθώς και τέσσερις ραδιοφωνικούς σταθμούς ενώ αναμένεται να παραμείνει και το δορυφορικό κανάλι.

Το μοντέλο αυτό μοιάζει σε σημεία με εκείνο που είχε προτείνει ο Ηλίας Μόσιαλος, κάτι για το οποίο μίλησε άλλωστε ο ίδιος ο Παντελής Καψής, καθιστώντας ωστόσο σαφές χθες ότι “το ακριβές οργανόγραμμα, το τι θα περιμένουμε από αυτήν τη νέα δημόσια τηλεόραση, θα προκύψει από μια μελέτη που θα γίνει σε αυτό το τρίμηνο”.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στο νέο φορέα θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου. Ο ενδιάμεσος φορέας όπως έχει πει ο υφυπουργός αναμένεται να λειτουργήσει με περίπου 2.000 άτομα προσωπικό.

Πάντως η στελέχωση της νέας ΕΡΤ αποτελεί ένα ακόμα αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν συγκεκριμένα στοιχεία  σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων του νέου φορέα, τον τρόπο πρόσληψης και τη σχέση εργασίας.

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας της ΕΡΤ θα συζητήσουν στις 16.00 ώρα Ελλάδος, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Επιτρόπους Όλι Ρεν και Βίβιαν Ρέντινγκ.

By