Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ύφεση κοντά στο 3% βλέπει ο Στουρνάρας

Ο τουρισμός βελτίωσε τα δεδομένα για το γ” τρίμηνο του έτους

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

 

Υποχώρηση της ύφεσης «ενδεχομένως κοντά στο 3%» κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, λόγω και της σημαντικής συμβολής του τουρισμού, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο 12ο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

«Το δεύτερο τρίμηνο του 2013, η μείωση του ΑΕΠ περιορίστηκε, παρά τις πολύ πιο αρνητικές αρχικές εκτιμήσεις, στο 3,8%, σε σχέση με πέρυσι. Το τρίτο τρίμηνο, μάλιστα, αναμένεται ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, ενδεχομένως κοντά στο 3%, στο οποίο έχει αναμφισβήτητα συμβάλλει σημαντικά ο τουρισμός» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Αισιοδοξία για το 2014

«Επιπλέον, πιο θετικές εμφανίζονται τώρα και οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2014» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με την πορεία του τουρισμού φέτος, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «οι αφίξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια». Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, «η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 14,7%, οι δε καθαρές τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 18% περίπου».

Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε αναλυτικά τη βελτίωση που παρουσιάζουν κρίσιμοι δείκτες και εκτίμησε ότι «η ελληνική οικονομία σαφέστατα έχει εισέλθει σε νέα φάση».

«Η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους» επανέλαβε ο Γ. Στουρνάρας.

Η δημοσιονομική προσαρμογή που απομένει, όπως είπε, «θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών».

«Υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους.

Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αυτή «θα προέλθει από παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, με εξάλειψη των ποικίλων εμποδίων εισόδου σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, με εξάλειψη των στρεβλώσεων π.χ. στην αγορά ενέργειας και στις αγορές τροφίμων, που διατηρούν τις τιμές σε σχετικά υψηλά επίπεδα, και με ενίσχυση του ανταγωνισμού. Και βεβαίως, με συνεχή πόλεμο κατά της γραφειοκρατίας».

«Κατανοώ και συμμερίζομαι την «αντίφαση» των θετικών αριθμών με την ζωή των πολιτών αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτα βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες και στη συνέχεια απαιτείται κάποιος χρόνος, μέχρι αυτό να αποτυπωθεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην δραστηριότητα των επιχειρήσεων» είπε ο κ. Στουρνάρας.

«Ακούω επίσης με προσοχή πολλές διαμαρτυρίες για τη φορολογική πολιτική. Ορισμένες δικαιολογημένες άλλες όμως όχι. Σήμερα προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε το φορολογικό σύστημα, που είχε μείνει πίσω πολλές δεκαετίες, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Ως ένα βαθμό αυτό έχει συμβάλλει παροδικά, και με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης το 2013, στην ταλαιπωρία και την επιβάρυνση των πολιτών» συμπλήρωσε.

By