Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

120 δόσεις : Λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση – Τι να προσέξετε

Ξεκίνησε η αντίστροφή μέτρηση για τις 120 δόσεις καθώς η προθεσμία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, στο πάρα θα αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο εάν θα δοθεί παράταση για την ένταξη των φορολογούμενων στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στο να πάρουν την τελική μέχρι τη Δευτέρα, λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί παράταση και μάλιστα σημαντικού χρονικού διαστήματος στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να αξιολογήσουν τα τελικά στοιχεία σχετικά με την πορεία της ρύθμισης.

Σε καθημερινή βάση υποβάλλονται περίπου 30.000 αιτήσεις με τον αριθμό των οφειλετών που εντάσσονται να υπερβαίνει τις 400.000 και τα χρέη που ρυθμίζονται σε έως 120 δόσεις να έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα, οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στην έκτακτη ρύθμιση θα δουν το επιτόκιο της ρυθμισμένης οφειλής τους να μειώνεται στο 3% από 5% περιορίζοντας την συνολική επιβάρυνση ενώ με την γνωστοποίηση της Βεβαίωσης Αποδέσμευσης στην τράπεζα θα παγώσουν μελλοντικές κατασχέσεις και θα ξεμπλοκάρουν οι δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν γίνει αποδέκτες σχετικών αιτημάτων για την παράταση της ρύθμισης.

Λογιστές εκτιμούν ότι είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση καθώς υπάρχουν μεγάλες φορολογικές εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν πριν ιδιώτες και επιχειρήσεις προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία σε έως και 120 δόσεις, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις παραμένει ανοιχτή, ωστόσο υπάρχουν «σημεία – κλειδιά» που πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες.

-Μείωση επιτοκίου από 5% στο 3% (υπολογίζεται αυτόματα για όσους έχουν ενταχθεί )
-Μείωση ελάχιστης δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ (με αίτηση για νέο υπολογισμό)
-Ένταξη νομικών προσώπων με οφειλές έως 1 εκατ. ευρώ
-Αναστολή τραπεζικών κατασχέσεων (ηλεκτρονική αίτηση για βεβαίωση αποδέσμευσης την οποία ο οφειλέτης προσκομίζει εντός μηνός στην τράπεζα ή σε όποιον έχει την απαίτηση κατάσχεσης).

Οι μειώσεις προσαυξήσεων και τόκων διαμορφώνονται σε ποσοστά ως εξής:

-100% εφάπαξ αποπληρωμή
-95% με αποπληρωμή σε 2 έως 4 δόσεις
-85% με αποπληρωμή σε 5 έως 12 δόσεις
-80% με αποπληρωμή σε 13 έως 24 δόσεις
-75% με αποπληρωμή σε 25 έως 36 δόσεις
-45% με αποπληρωμή σε 37 έως 48 δόσεις
-30% με αποπληρωμή σε 49 έως 60 δόσεις
-20% με αποπληρωμή σε 61 έως 72 δόσεις
-15% με αποπληρωμή σε 73 έως 96 δόσεις
-10% με αποπληρωμή σε 97 έως 120 δόσεις

Με την απώλεια της ρύθμισης χάνεται το δικαίωμα του ακατάσχετου λογαριασμού και επανέρχονται οι προσαυξήσεις.

Προσοχή! Απώλεια επέρχεται στις περιπτώσεις μη πληρωμής δύο δόσεων, δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων και μη υποβολής δηλώσεων

(Visited 1 times, 1 visits today)
By