Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

12,5% των κρεάτων περιέχει αλογίσιο DNA

Ύστερα από ελέγχο του ΕΦΕΤ.

dna horseΣημαντικά αποτελέσματα είχαν οι έλεγχοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε εταιρείες παρασκευής και εμπορίας βοδινού κρέατος, αφού το 12,5% των τελικών προϊόντων διαπιστώθηκε ότι περιείχαν κρέας αλόγου χωρίς να το γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, από τα 288 δείγματα προϊόντων που ελέγχθηκαν, στα 36 ανιχνεύθηκε DNA αλόγου, όπως αναφέρει το «Έθνος» σε δημοσίευμά του. Ο ΕΦΕΤ, έλεγξε συνολικά 349 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 176 ήταν εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, τα 26 catering, οι 63 εισαγωγείς, οι 70 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και τα 14 εστιατόρια, ενώ παράλληλα έλαβε και 36 δείγματα κρέατος και τα απέστειλε στο Γενικό Χημείο του Κράτους για να εξακριβωθεί εάν περιείχαν φαινυλοβουταζόνη, με τα 24 αποτελέσματα που έχουν εκδοθεί να είναι αρνητικά.

Οι χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης βόειου κρέατος που ενοχοποιείται για την παρουσία DNA αλόγου ήταν κατά βάση η Ρουμανία και κατά δεύτερο λόγο η Πολωνία και η Ιταλία, ενώ τελικά προϊόντα που εισήχθησαν στη χώρα μας είχαν παρασκευαστεί σε Λετονία, Γαλλία, Ρουμανία και Ολλανδία.

By