Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

131 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν από τη Λέσβο στη Τουρκία

Δύο πλοία με 131 μετανάστες αναχώρησαν από την Λέσβο για την Τουρκία στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας

lesvos-prosfiges-metanastes

Δύο επιβατικά πλοία αναχώρησαν νωρίς το πρωί από τη Λέσβο, μεταφέροντας 131 μετανάστες, στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, που προβλέπει την επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία, που επικαλείται το Reuters, τα πλοία αναχώρησαν νωρίς σήμερα το πρωί από τη Λέσβο, με προορισμό το Δεκελί της Τουρκίας.

Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της Frontex, οι περισσότεροι από τους μετανάστες κατάγονται από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Τον κάθε μετανάστη συνόδευε αστυνομικός της Frontex, ενώ στα πλοία επιβιβάστηκαν και ΄Ελληνες αστυνομικοί.

Η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας προβλέπει την επιστροφή όλων των μεταναστών και προσφύγων, ακόμη κι αυτών που προέρχονται από τη Συρία και οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα.

Σε αντάλλαγμα η Ε.Ε. θα δεχτεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, ενώ θα διαθέσει περισσότερα οικονομικά κονδύλια στην Άγκυρα, και καθεστώς μετακίνησης ελεύθερου ταξιδιωτικής βίζας στους Τούρκους, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Πηγή: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)