Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Προσεχτικές κινήσεις με την τρόικα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα θα φύγει… για να ξαναέρθει 

1troika600_280214

Από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, όταν η Ελλάδα δεν είχε πάρει τη δήλωση «προόδου» από τις Βρυξέλλες, είχε διαφανεί ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μόνο εύκολες δεν πρόκειται να είναι. Αυτό αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τους υπουργούς των κρίσιμων χαρτοφυλακίων το Σάββατο, κατά τις οποίες δεν επετεύχθη πλήρης συμφωνία στα κρίσιμα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Αθήνα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο υπάρχουν ακόμη θέματα (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, εργασιακά, Δημόσιο, ενεργειακό πακέτο) που μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία ή υπάρχει η πιθανότητα να κλείσει συμφωνία με «αστερίσκους».

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ενδέχεται να αναχωρήσουν οι επικεφαλής της τρόικας τη Δευτέρα από την Αθήνα και να επανέλθουν σε μερικές ημέρες ή να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με e-mails.

Κατά τις χθεσινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, τέθηκαν θέματα (με τη συμμετοχή των υπουργών ή στελεχών) που αφορούσαν στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας, Τουρισμού, Δικαιοσύνης και Υγείας.

Σήμερα, εκτός από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και των «αγκαθιών» σε άλλους τομείς, αναμένεται να συζητηθεί και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα.

By