Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

153 «ναι» στο πολυνομοσχέδιο-Όχι σε κόφτη και υπερταμείο ψήφισε η Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ)

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Βουλή με 153 υπέρ

vouli

Το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης ψηφίστηκεαπό την Ολομέλεια της Βουλής. Ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 153 υπέρ, 145 κατά και δύο απουσίες (Άδωνις Γεωγιάδης από Ν.Δ. και Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι).

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου απουσίασε κατά την πρώτη ανάγνωση του καταλόγου, εισήλθε στην δεύτερη ανάγνωση και δήλωσε ότι ψηφίζει υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής, αλλά καταψηφίζει τα άρθρα που αφορούν το Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και την τροπολογία για τον «κόφτη».

Έτσι τα συγκεκριμένα άρθρα εγκρίθηκαν με 152 ψήφους. Είχε προηγηθεί σφοδρή κόντρα μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη.

Σκληρή, προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ παράλληλα αποδόμησε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της δικής του πολιτικής για την έξοδο από την κρίση.
Ο κ. Μητσοτάκης προέταξε μία «συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία και την Ευρώπη για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

Παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του για την επόμενη ημέρα. Υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μακροπρόθεσμα δεν είναι εφικτό. Σημείωσε ότι θα επιδιώξει μία νέα συμφωνία με τους εταίρους για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% με παράλληλη επίτευξη ποσοστού ανάπτυξης στο 4% με θετικές επιπτώσεις. Εξήγησε:

«Είναι εφικτός ο στόχος του 4%; Βεβαίως αλλά όχι με το μείγμα πολιτικής που ψηφίζουμε σήμερα. Και σίγουρα όχι με αυτήν την κυβέρνηση. 4% για τα επόμενα πέντε συνεχόμενα χρόνια σημαίνει ότι το 2022 το Α.Ε.Π. της χώρας μας, αυξανόμενο κατά 4% το χρόνο, θα είναι 220 δισ. ευρώ. 220 δισ. ευρώ ΑΕΠ σημαίνει 2.100 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό ανά έτος.

Σημαίνει 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος. Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Οτιδήποτε λιγότερο – ακόμη και στο μαύρο χάλι που έχετε φέρει σήμερα τη χώρα – υπονομεύει τις δυνατότητες της Ελλάδας και θα πρέπει να θεωρείται αποτυχία. Αυτός είναι ο πήχης: 4% το χρόνο. Κάθε χρόνο μέχρι τουλάχιστον το 2022. Αυτό είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ως κυβέρνηση. Απέναντι σε αυτό το στόχο θέλουμε να μετρηθούμε και να αξιολογηθούμε».

Αποδόμησε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το χρέος λέγοντας: ««Το χρέος δεν είναι το θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Το πρόβλημα είναι το έλλειμμα μεταρρυθμίσεων, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, το έλλειμμα επενδύσεων και η επίμονη ανεργία.

Με άλλα λόγια ο παρανομαστής, το Α.Ε.Π., είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τον αριθμητή, το χρέος. Εσείς όμως κάνατε το κούρεμα του χρέους σημαία σας. Αυταπατηθήκατε για άλλη μια φορά θεωρώντας ότι στις 24 Μαΐου θα λάβετε ως αντίδωρο για τα πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα που σήμερα εισηγείστε έναν οδικό χάρτη διευθέτησης του χρέους.

Η αυταπάτη σας δεν διήρκεσε πολύ ετούτη τη φορά. Τώρα γνωρίζετε πως οι πιστωτές μας δεν συζητούν το ενδεχόμενο κουρέματος και δεν πρόκειται να συζητήσουν ουσιαστική παρέμβαση στο ελληνικό χρέος πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018».

Αναφερόμενος σε παλαιότερη αναφορά του πρωθυπουργού περί αυταπατών είπε: «δεν ξέρω τί είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατόμενος πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του. Είτε ψεύτης είτε αυταπατόμενος δεν αξίζει να είσαστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας…

Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον πρωθυπουργό τους. Εκτός όμως από την αυταπάτη υπήρξε και οργανωμένη πολιτική απάτη. Η χυδαιότερη επιχείρηση πολιτικής απάτης που έγινε ποτέ».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα είπε: «Είσαστε οπορτουνιστής λαϊκιστής και εξουσιολάγνος, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι παραμονή στην εξουσία. Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για την χώρα. Εμείς θα οικοδομήσουμε μία νέα πολιτική συμμαχία, το πλατύ μεταρρυθμιστικό μέτωπο που έχει ανάγκη η χώρα…Η προσωπική αναξιοπιστία σας επιμολύνει τη χώρα και δεσμεύει τις επόμενες γενιές. Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για τη χώρα. Είναι μια μέρα ντροπής για τη Βουλή των Ελλήνων. Δεν αρκεί που πληρώσαμε τις αυταπάτες σας ήδη πολύ ακριβά. Τώρα πληρώνουμε τα πρόστιμα για τα ψέματά σας και προκαταβάλλουμε ρήτρες για την αναξιοπιστία σας».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε την εναλλακτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την πενταετία 2017 – 2021, προκειμένου να ξεφύγει η χώρα από τον κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας, που βασίζεται σε μία συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες: «…Το σημείο αφετηρίας αυτής της νέας συμφωνίας αλήθειας πρέπει να είναι η διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία είναι αδύνατον να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3.5% για τα επόμενα 15 χρόνια.

Τέτοια πλεονάσματα είναι εφικτά για σύντομες περιόδους, αλλά είναι αδύνατον να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Καμία χώρα δεν το έχει πετύχει και είναι παράλογο να ζητείται κάτι τέτοιο από την Ελλάδα. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να αναθεωρηθεί στο 2%.

Οι συνθήκες είναι ώριμες για μία μεγάλη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Εμείς θα σας δώσουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις και εσείς θα δεσμευθείτε σε λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% και εσείς θα μας δώσετε μία ρύθμιση του χρέους που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής του χωρίς να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία».

Κάνοντας συνολική αποτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής και των συνεπειών του πολυνομοσχεδίου υποστήριξε: «…Η ελληνική οικονομία θα χάσει αθροιστικά το 2015 και το 2016, 21 δισ. ευρώ σε Α.Ε.Π. από την επιστροφή στην ύφεση. Αν είχαμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προέβλεπαν στο τέλος του 2014, δεν θα χρειαζόμασταν πρόσθετα μέτρα λιτότητας».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψία και για άγνοια του πως λειτουργεί η πραγματική οικονομία: «Οι νέοι φόροι θα στραγγαλίσουν την επιχειρηματική δράση. Θα δυναμιτίσουν κάθε προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Θα οδηγήσουν περισσότερους να κρυφτούν στην παραοικονομία, μειώνοντας τα προσδοκώμενα έσοδα. Θα πλήξουν δυσανάλογα τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Με τα μέτρα που νομοθείτε στερείτε από τη χώρα μας τη δυνατότητά της να ανακάμψει, να προοδεύσει, να αναπτυχθεί… Εξοντώνετε τους πάντες».

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε και για τις δύο βασικές προβλέψεις την αυτόματη περικοπή δαπανών και για το Ταμείο Ακίνητης Περιουσίας, τα οποία απέδωσε στην «προσωπική αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα».

«Καμία χώρα στον πλανήτη – σε καμία ήπειρο – δεν βρέθηκε ποτέ σε τόσο χαμηλό επίπεδο αξιοπιστίας ώστε οι δανειστές της να καταφεύγουν στην εξευτελιστική πρακτική της απαίτησης νομοθέτησης μέτρων περικοπής δαπανών εκ προοιμίου. Αλλά, ακόμα χειρότερα, και της επιβολής ενός μηχανισμού ελέγχου του συνόλου της δημόσιας περιουσίας μιας χώρας. Ο ‘’κόφτης» είναι η ρήτρα της προσωπικής σας αναξιοπιστίας κ. Τσίπρα. Επειδή οι δανειστές γνωρίζουν ότι τα μέτρα που εσείς τους προτείνατε δεν βγαίνουν, σας επιβάλλουν εκ των προτέρων συμπληρωματικά μέτρα»

Ακολούθως αναφέρθηκε στο «Υπερταμείο»: «Γι” αυτό σας ζήτησαν να υποθηκεύσετε ολόκληρη τη χώρα. Και να δεσμεύσετε όχι μόνο τις επόμενες Κυβερνήσεις αλλά και τις επόμενες γενιές. Κι εσείς το κάνετε. Πρόθυμα. Για την καρέκλα. Είναι ντροπή σας…Εμάς δεν τόλμησαν ποτέ οι δανειστές μας να μας ζητήσουν ένα αποικιοκρατικό ‘’Υπερταμείο». Και δεν θα το κάνουν και στο μέλλον όταν γίνουμε Κυβέρνηση. Γιατί εμείς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις. Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με αναπτυξιακό πρόσημο. Στον περιορισμό του ρόλου του κράτους στις εποπτικές και ρυθμιστικές του αρμοδιότητες. Γι” αυτό δεν έχουμε και καμία δυσκολία να στηρίξουμε τις σωστές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με το παρόν νομοσχέδιο».

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως ο συσχετισμός των δυνάμεων έχει ήδη αλλάξει: «κάθε μέρα που περνά ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας ενώνονται στην πλατιά μεταρρυθμιστική συμμαχία. Οι μύθοι γκρεμίζονται. Οι αυταπάτες διαλύονται. Το εκκρεμές της ιστορίας έφυγε από το ακραίο σημείο του ψεύδους και του λαϊκισμού. Και επιστρέφει στην κανονικότητα. Επιστρέφει στην αλήθεια. Αυτό στερείτε κ. Τσίπρα από την Ελλάδα. Τη δυνατότητα να ζήσει με βάση τις πραγματικές δυνατότητές της. Και αυτό θα φέρουμε».

Για ακραίο πολιτικό σουρεαλισμό κατηγόρησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στη θέση που διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης για πλεόνασμα 2% και ρυθμούς ανάπτυξης στο 4%.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ μετατρέπεται σε κινήσεις ακραίου πολιτικού σουρεαλισμού.

«Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο αυτό το αδιέξοδο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε ότι ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κόμμα διαμαρτυρίας και λέει όχι σε όσα ψήφισε με την συμφωνία του Αυγούστου.

«Δεν έχετε αντιπρόταση. Λέτε όχι σε αυτά που ψηφίσατε. Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις δίχως να μας εξηγείτε ποιες είναι αυτές», απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός ο οποίος «συνεχάρη» τον πρόεδρο της ΝΔ διότι έδωσε απόψε την «μαγική λύση».

«Αφιερώσατε το πρώτο μισό της ομιλίας σας στις γνωστές ύβρεις κύριε Μητσοτάκη. Με μεγάλη επιτυχία αν κρίνω από το χειροκρότημα. Το άλλο μισό της ομιλίας σας το αφιερώσατε προσπαθώντας να δώσετε στίγμα αντιπρότασης. Καθόλου επιτυχώς αν κρίνω από τα χειροκροτήματα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Πού ήσασταν τόσο καιρό κύριε Μητσοτάκη και δεν μας το λέγατε ότι έχετε το τρόπο το μαγικό τρόπο να πάτε το πλεόνασμα σταθερά στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%; Που σας είχαμε τόσο καιρό και δε το ξέραμε ; Γιατί οι κυβερνήσεις σας το ανάποδο καταφέρανε. Να φέρουν πλεονάσματα σταθερά στο 4,5 %! Και συσσωρευμένη ύφεση από το 2009, στο 25 %», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός έδωσε απάντηση και στο αίτημα του προέδρου της ΝΔ για εκλογές. «Μας είπατε ότι αυτές τις φοβερές ιδέες θα τις εφαρμόσετε από το 2017 ως το 2021.

Τι έγινε κύριε Μητσοτάκη ; Να μη φεύγουμε ακόμα ; Να περιμένουμε ως το 2017 ;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Βγήκε ο κος Σταμάτης και σας έκαψε τα σενάρια και το αίτημα για εκλογές. Είπε την άνοιξη του 2017 θα γίνουν εκλογές. Μας έδωσε έναν ακόμη χρόνο. Σαν πολύ δε ξεχειλώθηκε αυτή η παρένθεση; Κύριε Μητσοτάκη βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Στα έδρανα αυτά θα κάθεστε μέχρι το Σεπτέμβρη του 2019 και μετά για μια τουλάχιστον τετραετία. Όσο επιμένετε να άγεστε και να φέρεστε από τους ακραίους στο κόμμα σας και από τη διαπλοκή, δεν πρόκειται να καταφέρετε να μας κερδίσετε».

Για ταύτιση με τις χειρότερες θέσεις των δανειστών κατηγόρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας πως η αναφορά του στο θέμα του χρέους απηχεί «την σταθερή θέση του κ. Σόιμπλε ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος».

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν διαπραγματευόμαστε με έναν, αλλά με πολλούς και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε από τη μία πλευρά έχουμε το ΔΝΤ να ζητάει πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις και επιπλέον μέτρα αλλά ταυτόχρονα να λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους. Και από την άλλη πλευρά έχουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να λένε ότι είναι υπερβολικά τα μέτρα, που ζητάει το ΔΝΤ, και ότι χρειάζεται ελαστικότητα, να λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς αλλά δεν μπορούν να δώσουν διαγραφή χρέους. Αυτό είναι το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Το πρόβλημα με σας είναι ότι ταυτίζεστε με τις χειρότερες των θέσεων των δανειστών» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας : «Θέλετε σκληρές μεταρρυθμίσεις αλλά δεν θέλετε διευθέτηση του χρέους. Είστε με το ΔΝΤ στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και με τον κ. Σόιμπλε στο ζήτημα του χρέους».

«Από μνήμη δεν τα πάτε καλά. Αλλά από θράσος, έχετε περίσσευμα. Λέτε ότι η κυβέρνηση βάζει φόρους, αντί να περικόψει δαπάνες. Υπονοώντας δηλαδή ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα επέλεγε αποκλειστικά το δεύτερο δρόμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Με τις δεσμεύσεις που εσείς είχατε, τι μέτρα θα παίρνατε, αν παραμένατε το Γενάρη του 2015 στη κυβέρνηση: “Αμεσα 2 δισ. επειδή πέσατε έξω στο στόχο του 2014, μέτρα ύψους 2 δισ. για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος για το 2015, άλλα 3,7 δισ. για να πιάσετε τον στόχο του 2016. Σύνολο μέτρων 7,7 δισ. Μόνο για τη διετία 2015-2016».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει αν θα κάλυπτε το κενό των 7,7 δισ. περικόπτοντας δαπάνες. «Θα μειώνατε στο μισό τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου; Θα κλείνατε σχολεία και νοσοκομεία; Τι θα κάνατε δηλαδή; Θα το κλείνατε το μαγαζί κύριε Μητσοτάκη; Δεν Θα το κλείνατε. Η αλήθεια είναι ότι και μισθούς και συντάξεις θα κόβατε και απολύσεις θα κάνατε αλλά και νέους φόρους θα επιβάλλατε. Γιατί αλλιώς τα 7,7 δισ. δεν βγαίνουν», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τη ΝΔ «να σταματήσει το αστείο περί φοροκαταιγίδας» γιατί είναι ψευδές και συκοφαντικό.

«Την ξέρουμε τη συνταγή σας. Και περικοπή δαπανών, και φόροι, και υιοθέτηση των πιο ακραίων θέσεων των δανειστών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος. Σήμερα κάνουμε το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα σημάνει μια νέα, δημιουργική εποχή για την Ελλάδα. Μια εποχή που θα έχει και αυτή τις δυσκολίες της όμως θα έχει και προοπτική», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι «απόψε οι Ευρωπαίοι ηγέτες παίρνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί».

«Αυτό που μένει είναι και η άλλη πλευρά να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή μας συμφωνία. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει», είπε ο κ. Τσίπρας γιατί, όπως τόνισε, «ήρθε πλέον ο καιρός η Ελλάδα να γίνει πρωταγωνίστρια θετικών εξελίξεων και παραγωγός θετικών ειδήσεων. Και είναι θετική είδηση ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους για πρώτη φορά συζητείται με τη δέουσα προσοχή στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι η κυβέρνηση καταθέτει προτάσεις, ακούει προτάσεις, ανταλλάσσει απόψεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι έφτασε η ώρα να ληφθούν και ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις

Την ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο θα χρηματοδοτήσει την επέκταση του εγγυημένου εισοδήματος και την άρση αδικιών, ανακοίνωσε απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Πόροι θα είναι τα 700 εκατομμύρια του πλεονάσματος και θα χρηματοδοτείται από έσοδα μη εγγεγραμμένα έσοδα για τις τηλεοπτικές άδειες, την πάταξη του λαθρεμπορίου και την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξάλλου ότι δεν θα ζητηθεί η αναδρομική καταβολή του ΕΚΑΣ και πρόσθεσε ότι στους ένστολους θα δοθεί η δυνατότητα για την εξέλιξη του βαθμολογίου τους, επικαλούμενος και τις δεσμεύσεις του υπουργού Εθνικής “Αμυνας Πάνου Καμμένου ότι θα βρεθούν οι κωδικοί.

«Δεν γίνεται να μην τους δώσουμε τη δυνατότητα για την εξέλιξη του βαθμολογίου τους, ο κ. Καμμένος δεσμεύτηκε ότι θα βρεθούν οι κωδικοί από το υπουργείο Εθνικής “Αμυνας», είπε ο πρωθυπουργός ενώ σχολιάζοντας τις επικρίσεις από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε:

«Στενοχωριέστε γιατί τους θεωρείτε πελατεία σας, αλλά δεν υπάρχει πελατεία, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη και εμείς θα τους στηρίξουμε».

Επέμεινε στην επίθεσή του στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στην σύντομη απάντησή του στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Για την διαμαρτυρία του πρωθυπουργού για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του στην ομιλία του είπε: «Πριν από 15 ημέρες χρησιμοποιήσατε την φράση περί «αυταπάτης». Τι είναι ένας πρωθυπουργός που αναγνωρίζει αυταπάτη, καταρτισμένος; Ένας πρωθυπουργός που έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα δώσει 13η σύνταξη τι είναι, ειλικρινής είναι;».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Η διαρκής επίκληση της δεύτερης εκλογικής σας νίκης δεν σας δίνει άφεση αμαρτιών για το πρώτο εξάμηνο του 2015» και επανέλαβε την πρόταση του για την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το πρώτο εξάμηνο του 2016 και το πως φθάσαμε στα capital controls.

Είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης: «Στοιχίσατε 21 δισ. ευρώ σε απώλεια του ΑΕΠ. Αναφέρεστε στην συμφωνία που ψηφίσαμε πράγματι τον Αύγουστο του 2015 για να κρατήσουμε την χώρα στο ευρώ. Όμως που αναφέρεται στην συμφωνία το «υπερταμείο» μέχρι το 2115; Πού αναφέρεται ότι δεν πρέπει η διοίκησή του να λογοδοτεί στην Βουλή των Ελλήνων; Πότε μπήκε ο «κόφτης» στον δημόσιο διάλογο; Μετά από την δημοσιοποίηση των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ.

Ο «κόφτης» είναι το τίμημα της προσωπικής σας αναξιοπιστίας. Επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι το πακέτο που φέρατε θα αποδώσει γι αυτό σας επέβαλαν τον κόφτη. Δεν σας πιστεύει κανείς, ούτε εντός ούτε εκτός Ελλάδος. Θα επιδιώξετε εσείς στόχο 2% για πρωτογενή πλεονάσματα; Δεν μπορείτε να το πετύχετε γιατί δεν είσαστε αξιόπιστος συνομιλητής.
Μας είπατε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν από το 2010 ήταν 90 δισ. Στον προϋπολογισμό σας όμως αναφέρονται 60 δισ.».

Απαντώντας σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού είπε: «Μιάς και επικαλείστε δηλώσεις ξένων σχολιάστε την δήλωση Ντομπρόφσκις ότι η επιλογή του μίγματος των φόρων ήταν δική σας επιλογή. Δική σας επιλογή ήταν να δώσετε και 150 εκατομμύρια ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους, να δημιουργείται δομές στο δημόσιο και να προσλαμβάνετε κολλητούς και φίλους. Εμείς μειώσαμε 30% την εισφορά αλληλεγγύης, το ΦΠΑ στην εστίαση, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Όταν κι εσείς τα πετύχετε ελάτε να μας το πείτε».
Κλείνοντας απάντησε στον Πάνο Καμμένο που ρώτησε πώς θα αισθάνονται οι βουλευτές της ΝΔ την Τρίτη το βράδυ «Εσείς πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε τα δικά σας βίντεο που λέγατε ότι διαπραγματεύονται στα τέσσερα και υποσχόσασταν όλα όσα δεν εφαρμόσατε;».

By