Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Στουρνάρας: «H τραπεζική ένωση στην Ε.Ε θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση»

«Η χρηματοδότηση των επενδύσεων είναι σήμερα υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη»

trapeza ths ellados

To τέλος του κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών θα χαλαρώσει τα αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια που ισχύουν στα κράτη μέλη της περιφέρειας, επιτρέποντας στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις. Αυτό υπογράμμισε ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος που επισήμως αναμένεται να ορκιστεί την Παρασκευή, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην ημερίδα που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση των επενδύσεων είναι σήμερα υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, τόσο στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο και σε χώρες της περιφέρειας, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ιδιωτικές επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν από 20% του ΑΕΠ το 2008 σε 16% του ΑΕΠ το 2013. Η μείωση ήταν πιο έντονη σε χώρες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 6 έως 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η προωθούμενη τραπεζική ένωση στην Ε.Ε θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού συστήματος. Επιπροσθέτως, ο εντεινόμενος διασυνοριακός ανταγωνισμός που θα προέλθει από την ενοποίηση σε επίπεδο λιανικής τραπεζικής, θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι χρεώσεις που επιβάλλουν σήμερα οι τράπεζες στους καταναλωτές για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By