Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

200 επενδυτές μηνύουν την ΕΚΤ για το PSI

Μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταθέτουν πάνω από 200 επενδυτές για τον ρόλο που διαδραμάτισε κατά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012

ekt

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα Telegraph, μια ομάδα Ιταλών επενδυτών διεκδικεί αποζημίωση άνω των 12 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ κατηγορώντας την Τράπεζα ότι παραβίασε την αρχή ίσης μεταχείρισης των πιστωτών κατά την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία το 2012.

Όπως επισημαίνεται, κατά το ελληνικό PSI, η ΕΚΤ αντάλλαξε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχε στην κατοχή της με διασφαλισμένα ομόλογα χωρίς ημερομηνία λήξης. Η κίνηση αυτή διασφάλισε ότι η ΕΚΤ δεν θα υφίστατο ζημιές από την συμφωνία που απέτρεψε την ελληνική χρεοκοπία.

Οι ιδιώτες επενδυτές, ωστόσο, υποχρεώθηκαν σε «κούρεμα” 53,5% στην ονομαστική αξία των ομολόγων τους που οδήγησε σε διαγραφή ελληνικού χρέους 100 δις. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας.

Αργότερα η ΕΚΤ επέτρεψε στις εθνικές κρατικές τράπεζες να επαναγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα σε μειωμένες τιμές.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν πως αυτοί οι χειρισμοί έδωσαν στην ΕΚΤ άδικη προνομιακή μεταχείριση, επιβάλλοντας μεγαλύτερες ζημιές στους επενδυτές εκτός επίσημου τομέα.