Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

2018: Ο στόχος για αποκρατικοποιήσεις 2,8 δισ. ευρώ και τα «φιλέτα»

Τι αναμένει η κυβέρνηση και γιατί οι πιστωτές εμφανίζονται πιο συντηρητικοί.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το 2018 θα καταφέρει να πάρει 2,73 δισ. ευρώ από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Αλλά οι εκτιμήσεις των πιστωτών είναι πιο συντηρητικές και βλέπουν την κυβέρνηση να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της. Οι δανειστές της χώρας πρόκειται να πιέσουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί και να επιφέρει τα προβλεπόμενα έσοδα.

Η μη τήρηση των στόχων ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιδιώξει πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, καθώς οι πιστωτές θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση να συμβάλει στην εξομάλυνση της επιβάρυνσής της προτού συμφωνήσει για πρόσθετες παραχωρήσεις.

Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθούν μετά από χρόνια επίμονων καθυστερήσεων επισημαίνεται και αναφέρονται οι ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν.

*Μέχρι τον Ιούνιο του 2018, η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει τον διαγωνισμό για την πώληση 17% της ΔΕΗ ή να βρεθεί άλλος τρόπος για τη μείωση του μεριδίου της.

*Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, πρέπει να κάνει το ίδιο και για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, το 65% της ΔΕΠΑ, το 5% του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος και το 35,5% των ΕΛΠΕ. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την έναρξη του έργου του Ελληνικού.

Συνολικά 14 νέες αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ελληνικού και του ΟΛΘ, που έχουν συμφωνηθεί σε προηγούμενα έτη.

Συνολικά, μέχρι και το τέλος του 2018, η Ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχουν συμφωνηθεί 52 αποκρατικοποιήσεις, με συνολικά έσοδα που θα πλησιάζουν τα 10 δισ. ευρώ. Ετσι, ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ξεκίνησε το 2011 με στόχο ν’ αποφέρει μέχρι το 2015 περίπου 50 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι στην καλύτερη θα συλλεγούν 10 δισ. ευρώ και μάλιστα σε μια περίοδο πολλών δεκατιών.

Οι πιο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις είναι εκείνες των περιφερειακών αεροδρομίων ύψους 2,15 δισ. ευρώ (καταβελβημένο σε 40 έτη), του Ελληνικού ύψους 915 εκατ. ευρώ (καταβεβλημένο σε 10 χρόνια), του ΟΠΑΠ ύψους 652 εκατ. ευρώ, της πώλησης της άδειας των παιγνιομηχανών (VLTs) ύψους 560 εκατ. ευρώ κ.ά.

By