Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Από την Πάρο στην… Ουάσιγκτον

 Επίσημος προσκεκλημένος της κυβέρνησης Ομπάμα ο Γ. Ραγκούσης για επαφές και συνομιλίες

Από την Πάρο στην Ουάσιγκτον, είναι μακρύς ο δρόμος ιδίως για έναν πολιτικό που δεν είναι στην ενεργό δράση.

ragkousisΟ πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης που έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και διαμένει πλέον μόνιμα στο νησί του Αιγαίου, προβληματισμένος για το επαγγελματικό και πολιτικό του μέλλον, έλαβε πριν από λίγο καιρό μια βαρυσήμαντη πρόσκληση: Να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, ως επίσημος προσκεκλημένος της κυβέρνησης Ομπάμα για έντεκα ημέρες, για ένα πρόγραμμα συνομιλιών και επαφών για τη διαφάνεια, τον δημόσιο τομέα, πρακτικές διακυβέρνησης και την βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας.

Το State Department χρηματοδοτεί εδώ και δεκαετίες το πρόγραμμα για ηγετικές προσωπικότητες ανά τον κόσμο που ονομάζεται «International Visitor Leadership Programm» (σε ελεύθερη μετάφραση Διεθνές πρόγραμμα Ηγεσίας επισκεπτών). Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος – που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό από τους συμμετέχοντες – έχουν επισκεφθεί τις ΗΠΑ εκατοντάδες προσωπικότητες ανά ην υφήλιο.

Ο πρώτος Έλληνας μάλιστα που εκλήθη, σύμφωμα με πληροφορίες, ήταν ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Ακολούθησαν και αρκετοί άλλοι μεταξύ των οποίων, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής .

Από πλευράς των ΗΠΑ στις συναντήσεις έλαβαν μέρος ,μεταξύ άλλων ,η Υφυπουργός Δικαιοσύνης αρμόδια για την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κα Katheryn Keneally, το μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσου κ. Lee Terry, αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών επικεφαλείς των αρμόδιων γραφείων για την Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και για τις διεθνείς επενδύσεις και την ενέργεια, καθηγητές πανεπιστημίων και επικεφαλείς ιδιωτικών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας των νέων , της διαφάνειας και της επιχειρηματικής ηθικής καθώς και οι επικεφαλείς του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου. Ο Γιάννης Ραγκούσης με πρωτοβουλία του συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβη στην Ουάσιγκτον κ. Χρ. Παναγόπουλο.

Το δεκαήμερο πρόγραμμα Ραγκούση είχε συγκεκριμένη θεματολογία:

–       Να μελετήσει τη διαφάνεια, την ηθική και τις καλύτερες πρακτικές στην κυβέρνηση, ειδικά μέσω των σε απευθείας σύνδεση πλατφορμών

–       Να εξετάσει τις μεθόδους που υιοθετούνται από το δημόσιο τομέα για να αποτρέψουν τη δωροδοκία, να ενθαρρύνουν την ηθική ηγεσία και τη διαφάνεια, και να εξασφαλίσουν την υπευθυνότητα και την ευθύνη στο κοινό, με μια πρόσθετη εστίαση στη φορολογικές μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της φορολογικής διαφυγής

–       Να αναλύσουν τις ΗΠΑ. πρότυπο της προώθησης του επιχειρηματικού πνεύματος, ιδιαίτερα η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, με απώτατο στόχο ένα κυβερνητικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στο επιχειρηματικό πνεύμα να «πατήσει γκάζι» στην Ελλάδα.

Ο Γ. Ραγκούσης είχε την ευκαιρια να επισκεφθεί αμερικανικές πόλεις όπως η Ουάσιγκτον, το Κολοράντο, το Ντένβερ, η Νεμπράσκα, η Ομάχα, περιοχές που εξελίσσονται στην σύγχρονη Silicon Valley των ΗΠΑ χάρη στις high-tech επιχειρήσεις που αναπτύσσονται εκεί. Είχε δε επαφές με γερουσιαστές, δημάρχους, δικαστές, υπεύθυνους εκλογικών δαπανών,  καθηγητές, επιστήμονες, Ινστιτούτα, τεχνολογικές καινοτομίες, υπεύθυνους για ανακάλυψη ταλέντων επιχειρηματικότητας κ.ο.κ.

Πως προέκυψε όμως ο Γιάννης Ραγκούσης και μπήκε στο «στόχαστρο» των ιθυνόντων του αμερικανικού ΥπΕξ;

Οι πρώτες κρούσεις έγιναν όταν ήταν υπουργός  Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και πέρασε τον νόμο για τη Δι@ύγεια. Ένας νόμος που εντυπωσίασε τους αμερικανούς και ήρθαν σε επαφή μαζί του για να του προτείνουν να επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε φέτος, από τις 24 Μαρτίου μέχρι τις 3 Απριλίου, παρότι έχει αποχωρήσει από το 2011 από το υπ. Εσωτερικών.

By