Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

25 χρόνια προτάσεις μομφής…

Η σημερινή μητέρα όλων των μαχών είναι η 11 πρόταση δυσπιστίας από τη Μεταπολίτευση

Vouliedrana

Τα τελευταία 25 χρόνια έχουν κατατεθεί -μαζί με τη χθεσινή του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ- συνολικά 11 προτάσεις μομφής κατά κυβερνήσεων ή υπουργών. Καμία εξ αυτών δεν κατέληξε σε απώλεια εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση, ορισμένες όμως δρομολόγησαν στη συνέχεια πολιτικές εξελίξεις. 

Τα πρώτα 12 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση δεν κατατέθηκε καμία πρόταση δυσπιστίας, καθώς ουδείς μπορούσε να αμφισβητήσει αρχικά την παντοδυναμία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στη συνέχεια τον Ανδρέα Παπανδρέου τα πρώτα χρόνια της «Αλλαγής». Την πρώτη πρόταση μομφής έκανε το 1987 ο τότε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ έκανε ρελάνς ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης την οποία και πήρε.

Δεύτερη πρόταση μομφής Μητσοτάκη κατά Παπανδρέου κατατέθηκε το 1988  για λόγους εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας και απορρίφθηκε με 157 ψήφους κατά και 123 ψήφους υπέρ. Ακολούθησε και τρίτη το 1989  για το σκάνδαλο Κοσκωτά, η οποία απορρίφθηκε με 155 ψήφους κατά, 123 ψήφους υπέρ, 19 απόντες και ένα παρόντα. Το πολιτικό κλίμα όμως στη συνέχεια έγινε ακόμη πιο βαρύ για την κυβέρνηση Παπανδρέου.

ipad pasok andreas papandreou

Το 1993 ήταν η σειρά του Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το Σκοπιανό, ένα χρόνο μετά την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην τότε κυβέρνηση. Υπέρ ψήφισαν 145 βουλευτές, κατά 152 και δύο δήλωσαν παρόντες.

Το 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου βρίσκεται στο Ωνάσειο και ο αρχηγός της Ν.Δ Μιλτιάδης Έβερτ καταθέτει πρόταση μομφής με επιχείρημα την ασθένεια του πρωθυπουργού και την ακυβερνησία της χώρας. Απορρίφθηκε με 168 κατά και 118 υπέρ, ενώ 10 βουλευτές έριξαν λευκό.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Αρσένη το 1999 φέρνει αναστάτωση στο χώρο της παιδείας με μεγάλες διαδηλώσεις μαθητών με το σύνθημα «κάτσε καλά Γεράσιμε». Πρόεδρος της Ν.Δ είναι ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος καταθέτει την πρώτη πρόταση δυσπιστίας κατά υπουργού, για τον υπουργό Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμο Αρσένη. Και αυτή απορρίπτεται με 163 ψήφους κατά και 127 υπέρ.

Δεύτερη πρόταση δυσπιστίας κατά υπουργού κατατίθεται το 2001 κατά του (πιθανώς σύντομα κατηγορούμενου για φοροδιαφυγή) τσάρου της οικονομίας της κυβέρνησης Σημίτη, Γιάννου Παπαντωνίου από τη Ν.Δ του Κώστα Καραμανλή. Υπέρ ψήφισαν 125 βουλευτές, κατά ψήφισαν 154 και «παρόν» δήλωσε το ΚΚΕ.

karamanlis kostas

Το 2005 επαναλαμβάνεται ελαφρώς παραλλαγμένο το σκηνικό του 1987, όταν αιφνιδιαστικά ο Γιώργος Παπανδρέου καταθέτει πρόταση μομφής, κατά του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντά ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.

Το Φεβρουάριο του 2007 ο Γιώργος Παπανδρέου καταθέτει ξανά πρόταση μομφής, ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και αποχωρώντας από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Κώστας Καραμανλής κατηγορεί τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι αναζητεί πρόσχημα για να ξεφύγει από τη συζήτηση για το άρθρο 16 για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Η πρόταση απορρίφθηκε με 164 ψήφους κατά και 122 υπέρ, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ απείχαν από την ψηφοφορία.

Η τρίτη πρόταση μομφής από το Γιώργο Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης Καραμανλή κατατίθεται το Μάρτιο του 2008, με αποτέλεσμα την αναβολή της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από τη Βουλή, για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εντυπώσεις από το ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούσε δημοψήφισμα. Αν και η κυβέρνηση διαθέτει μόλις 152 βουλευτές αντέχει στην ψηφοφορία.

Η 11η πρόταση μομφής 

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά είναι η 11η της Μεταπολίτευσης και η πρώτη που δεν αποτελεί μάχη μεταξύ Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.

Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή αρχίζει σήμερα Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι και η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 10 Νοεμβρίου.

Η πρόταση δυσπιστίας πάντως, «πάγωσε» το συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον δημόσιο τομέα, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφισή του στην ολομέλεια της Βουλής.

Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής. 

vouli

«Αρθρo 142
1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By