Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παραίτηση Μπερσάνι στην Ιταλία

Ξεκίνησε η πέμπτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου

 

Assemblea Nazionale PDΕπισημοποιήθηκε η παραίτηση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος η παραίτηση πρόκειται να ισχύσει αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Μπερσάνι, η απόφαση του οφείλεται στο ιδιαίτερα απογοητευτικό αποτέλεσμα της τέταρτης ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκρμένα, ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Ρομάνο Πρόντι, αντί να λάβει 496 ψήφους (που αντιστοιχούν στον αριθμό των προοδευτικών γερουσιαστών, βουλευτών και περιφερειακών αντιπροσώπων) «σταμάτησε» στις 395. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρομάνο Πρόντι απέσυρε την υποψηφιότητά του για το θώκο του προέδρου της δημοκρατίας της Ιταλίας, μετά την απογοητευτική έκβαση της τέταρτης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για την εκλογή νέου προέδρου.

«Ένας στους τέσσερις δικούς μας εκλέκτορές, μας πρόδωσε. Είναι κάτι το πολύ σοβαρό, κάτι το απαράδεκτο», δήλωσε ο Μπερσάνι, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστερής συμμαχίας, στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, πρόσθεσε: «δεν μπορώ να δεχθώ την ήττα του Πρόντι. Θα συνεχίσω να δίνω ένα χέρι βοήθειας, αλλά οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι πρέπει να έλθουν αμέσως σε επαφή με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, για να βρεθεί μια οριστική λύση για την προεδρία της Δημοκρατίας. Μόνοι μας, δεν μπορούμε να εκλέξουμε πρόεδρο».

Στο μεταξύ, απο τις 11 ώρα Ελλάδος, έχει ξεκινήσει, η πέμπτη, κατά σειρά, ψηφοφορία, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο δεν προβλέπεται να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα: η κεντροαριστερά των Δημοκρατικών, ανακοίνωσε ήδη ότι θα ψηφίσει λευκό και το ίδιο είναι πολύ πιθανό να πράξει και η κεντροδεξιά του «Καβαλιέρε».

 

By