Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Έρευνα σοκ για τη δικτατορία

Το 30% των Ελλήνων θεωρεί οτι ήταν καλύτερα την περίοδο της χούντας

Politexneio«Ήταν καλύτερα στην περίοδο της δικτατορίας απο ό,τι σήμερα» δηλώνει ένας στους δέκα Έλληνες. Σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis, που δημοσιεύεται στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, το 30% των ερωτηθέντων, ανήμερα της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου, θεωρεί ότι ήταν καλύτερα στη δικτατορία.

Μάλιστας, το ποσοστό αυτό διαχέεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, αν και τα ποσοστά είναι σαφώς μικρότερα στο χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς.

Ειδικότερα, από την έρενα φαίνεται ότι το 30% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την πρόταση: «Ορισμένοι λένε ότι στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ό,τι σήμερα. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;». Με την πρόταση διαφωνεί το 63% και το 7% δεν απάντησε.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή ανά κόμμα, το 46% των ψηφοφόρων της ΝΔ συμφωνεί και 50% διαφωνεί με την πρόταση, ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί το 24% και διαφωνεί το 71%. Στο ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά είναι 13% «ναι» και 84% «όχι», στους Ανεξάρτητους Έλληνες 45% «ναι» και 42% «όχι», στη Χρυσή Αυγή 58% «ναι» και 30% «όχι». Ακόμη, στη ΔΗΜΑΡ το «ναι» είναι 12% και στο ΚΚΕ το 17%.

Στο μεταξύ, το 88% πιστεύει ότι στη δικτατορία τα πράγματα ήταν χειρότερα σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης και το 63% υποστηρίζει ότι η διεθνής θέση της Ελλάδας ήταν χειρότερη την περίοδο της δικτατορίας.

By