Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

27 εκατ. ευρώ κόστισε στη N26 το αποτυχημένο “άνοιγμα” στο Ηνωμένο Βασίλειο

Βαρύ φαίνεται πως είναι το τίμημα της ανάπτυξης και της επέκτασης για τη N26 αφού όπως έγινε γνωστό, η ψηφιακή τράπεζα είχε απώλειες 217 εκατ. ευρώ το 2019 – μια αύξηση 210% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Την ίδια χρονιά, η N26 διπλασίασε τα έσοδά της από 43 σε 100 εκατ. ευρώ, όμως αυτό δεν στάθηκε ικανό να ανακόψει τις ζημιές. Ένας από τους λόγους που συνέβη αυτό είναι η επέκτασή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ήταν αποτυχημένη καθώς λόγω brexit η εταιρεία αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα. Η “είσοδός” της όμως και μόνο, κόστισε 26.9 εκατ. ευρώ! Tο 2020 ήταν ελαφρώς πιο θετικό (καταγράφοντας ανεπίσημα ζημίες 110 εκατ. ευρώ).

Πάντως, η μείωση στις απώλειες ήρθε – παραδόξως – με μείωση και στην αύξηση των πελατών. Το 2020, η N26 προσέλκυσε 2 εκατ. νέους χρήστες, ενώ το 2019 είχε κερδίσει 3 εκατομμύρια. Βέβαια αυτό εξηγείται και από το ότι η εταιρεία μείωσε αρκετά τα έξοδα που έκανε σε μάρκετινγκ λόγω της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα, η N26 σκέφτεται το ενδεχόμενο μιας IPO. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της N26, Maximilian Tayenthal, δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της neobank για την πραγματοποίηση εξαγοράς στον ευρύτερο τομέα των Fintech.

«Έχουμε ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία αναζήτησης, ενώ μέχρι ώρας έχουμε ήδη επισημάνει ορισμένες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που διαθέτουν ισχυρή παρουσία σε συγκεκριμένους τομείς, όπως λ.χ. το trading, το Know Your Customer (KYC) κ.ά. Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείω να ενδιαφερθούμε για έτερες Fintechs ή challenger players που δραστηριοποιούνται ακόμη και στον δικό μας τομέα, οι οποίοι ενδεχομένως να διαθέτουν μια ισχυρή όσο και αναδυόμενη βάση πελατών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Tayenthal σε πρόσφατη δήλωσή του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By