Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

3 + 1 σενάρια για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Στην υποχώρηση της Κίνας από τον εμπορικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ, ποντάρει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε την επιβολή νέων δεσμών κινεζικές εισαγωγές 34 δισ. δολαρίων από τις 6 Ιουλίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει ότι η Κίνα δεν θα προχωρήσει σε αντίποινα, παρότι το Πεκίνο έχει ήδη καταρτίσει μια πρώτη λίστα με υποψήφια προϊόντα για επιβολή κινεζικών δασμών, όπως αυτοκίνητα και αγροτικά προϊόντα, τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν ιδιαίτερα τους Ρεπουμπλικάνους.

«Ελπίζουμε ότι [η επιβολή δασμών] δεν προκαλέσει μια αντίδραση από την Κίνα», δήλωσε ο Ρόμπερτ Λάιτιτζερ Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο Fox Business Network. «Ελπίζουμε ότι θα συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε η Κίνα να αλλάξει τις πολιτικές της».

Για τις επόμενες εβδομάδες, τέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια:

1. Αμοιβαία υποχώρηση και από τις δύο πλευρές

Πριν από έναν μήνα, φαινόταν πιθανό σενάριο, αλλά τώρα μοιάζει μάλλον απίθανη μια ανακωχή στο άμεσο μέλλον. Την Παρασκευή, ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι διερευνούν τη σχέση της Κίνας με την τεχνολογία. Παράλληλα, το Πεκίνο διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο «Made-in-China 2025», η οποία θέτει το πλαίσιο για το πώς η Κίνα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αναπτυσσόμενους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

2. Υπαναχωρεί η Κίνα

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπερασπίζεται σθεναρά την υφιστάμενη τάξη πραγμάτων στο εμπόριο. Για την Κίνα, διακυβεύονται πολλά, αφού για πολλά χρόνια οι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της προέρχονται από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Στο καλύτερο δυνατό σενάριο για τις ΗΠΑ, η Κίνα θα υποχωρήσει στα ζητήματα που αφορούν την τεχνολογία και θα ανοίξει την αγορά της σε περισσότερες εισαγωγές αμερικανικών τροφίμων και υπηρεσιών.

3. Υπαναχωρούν οι ΗΠΑ

Ο Τραμπ καυχιέται για τη διαπραγματευτική του δεινότητα, αλλά τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη. Η πολυαναμενόμενη συνάντησή του πρόσφατα με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν δεν φαίνεται να απέδωσε τα προσδοκώμενα στο προφίλ του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με τους επικριτές του.

Δεν αποκλείεται το Πεκίνο να χαρακτηρίσει «μπλόφα» τις κινήσεις της Ουάσιγκτον, ενώ μια επιβολή δασμών από την Κίνα στις εισαγωγές σόγιας και βαμβακιού αναμένεται να προκαλέσει δυσαρέσκεια στον αγροτικό κόσμο, στον οποίο ο Τραμπ είχε ποντάρει πολλά προεκλογικά.

«Το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Τραμπ είναι ότι όχι μόνο θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά θέλει να λύσει άμεσα το θέμα των δασμών», εξηγεί ο Τέρι Χέινς, διευθύνων σύμβουλος της Evercore ISI.

4 Ο εμπορικός πόλεμος φουντώνει

Υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν θα λύσουν σύντομα τις διαφορές τους, αφού μπορεί να πράγματα να πάρουν επικίνδυνη τροπή. Καμία πλευρά δεν θέλει να φανεί αδύναμη έναντι της άλλης. Ο Τραμπ, από τη μία, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο, ενώ ο Κινέζος ομόλογός του δεν σκοπεύει να παραδώσει το όραμα της ανάδειξης της Κίνας σε τεχνολογικό ηγέτη, αμαχητί.

Αν ο Αμερικανός πρόεδρος πιέσει την Κίνα να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο, η βεντέτα των δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων θα συνεχίσει και θα κλιμακωθεί ζημιώνοντας και τις δύο πλευρές. Το Bloomberg Economics εκτιμά, πάντως, ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη των δύο χωρών, αλλά θα πήξει σοβαρά την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

«Ένας εμπορικός πόλεμος μπορεί να αποδεχθεί από ήπια αψιμαχία έως σφοδρή μάχη, με πολλές παράπλευρες απώλειες για τους εργάτες, τους αγρότες και τους καταναλωτές στις ΗΠΑ», προειδοποιεί ο Μάικλ Σμαρτ, διευθύνων σύμβουλος της Rock Creek Global Advisors στην Ουάσιγκτον. «Δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί, αλλά είναι τρομαχτικό γιατί φαίνεται πως σε αυτή την κατεύθυνση βαδίζουμε», καταλήγει.

By