Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

40.680 παιδιά εκτός Παιδικών Σταθμών

Από τα 121.683 παιδιά, που οι μητέρες τους υπέβαλαν αιτήσεις, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν μόνο 81.003 παιδιά, μένοντας εκτός δομών και προγραμμάτων 40.680 παιδιά

paidikos stathmos

Την άμεση αύξηση του ποσού της συνολικής χρηματοδότησης για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά 50.000.000,00€ προκειμένου να ικανοποιηθεί τουλάχιστον το σύνολο των έγκυρων αιτήσεων, ήτοι των 106.885 παιδιών και να μην μείνουν τελικά εκτός 40.680 απ΄ αυτά , ζητά η ΚΕΔΕ από την κυβέρνηση .

Ακόμη επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει πρωτοβουλία από την πλευρά της υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η τοποθέτηση όλων των παιδιών με αναπηρία στις υπάρχουσες δομές και στις διαθέσιμες θέσεις των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία.

Η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων του Προγράμματος «‘Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής’» για τη νέα περίοδο 2015-2016, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά στη δωρεάν φιλοξενία παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ, ολοκληρώθηκε με σημαντική καθυστέρηση με συνέπεια τη μετάθεση υλοποίησης του από την 1 Σεπτεμβρίου στις 15 Σεπτεμβρίου.

Από τα 121.683 παιδιά, που οι μητέρες τους υπέβαλαν αιτήσεις, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν μόνο 81.003 παιδιά, μένοντας εκτός δομών και προγραμμάτων 40.680 παιδιά. Ένα μεγάλο ποσοστό από τα παιδιά αυτά διαθέτει όλα τα αναγκαία προαπαιτούμενα για να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η έλλειψη χρημάτων οδηγεί ουσιαστικά εκτός δομών αρκετές χιλιάδες παιδιά, γεγονός το οποίο οφείλεται στην άρνηση αποδοχής των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, που έκαναν λόγο για κατάργηση της ρήτρας 70%-30% και για έγκριση πλήρους χρηματοδότησης του προγράμματος.

Με δεδομένο ότι οι δημοτικές δομές, τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , Γιώργος Πατούλης, αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στο να στηρίζουν στο μέγιστο βαθμό τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζόμενους γονείς, τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους, όχι μόνο δεν έπρεπε να υπάρξει μείωση των θέσεων αλλά και αύξηση της συνολικής χρηματοδότησης από τα αρχικά προϋπολογισθέντα 184 εκατ. ευρώ, στα 234 εκατ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ευαίσθητη και κρίσιμη κοινωνική τους αποστολή.

Ιδιαίτερα σοβαρό είναι και το ζήτημα της χρηματοδότησης των δήμων, των Νομικών Προσώπων τους και των Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς η καταβολή της πρώτης δόσης προβλέπεται να γίνει μετά την πιστοποίηση του 30% του φυσικού αντικειμένου, ενώ στο προηγούμενο σύστημα διαχείρισης η αντίστοιχη καταβολή γινόταν μετά την πιστοποίηση του 10% του φυσικού αντικειμένου, ενώ αντίστοιχες μεταβολές επέρχονται και για τη δεύτερη και τρίτη δόση, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες.

Η ΚΕΔΕ ζητά :

– Την άμεση κατάργηση του περιορισμού των προσφερόμενων θέσεων μόνο έως το 70% της δυναμικότητας της υφιστάμενης αδείας των δομών των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
– Την άμεση τροποποίηση ως προς τη ροή-καταβολή της χρηματοδότησης των δήμων, των Νομικών Προσώπων τους και των Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με την αντίστοιχη καταβολή της πρώτης δόσης μετά την πιστοποίηση του 10% του φυσικού αντικειμένου, ενώ αντίστοιχες μεταβολές να επέλθουν για τη δεύτερη και τρίτη δόση.

newsta.gr