Τρίτη, 22 Ιουνίου, 2021

400 οικονομολόγοι εξηγούν γιατί είναι επικίνδυνος ο Τραμπ

Σχεδόν 400 οικονομολόγοι υπογράφουν ανοιχτή επιστολή προς τους ψηφοφόρους, στην οποία τάσσονται ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ και καλούν τους Αμερικανούς να διαλέξουν έναν άλλο υποψήφιο.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μία επικίνδυνη, καταστροφική επιλογή για τη χώρα», αναφέρει η επιστολή. «Παραπληροφορεί το εκλογικό σώμα, υποβαθμίζει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς με θεωρίες συνωμοσίας και προωθεί την σκόπιμη αυταπάτη ενάντια στην πραγματικότητα», σημειώνει ακόμη.

Οι οικονομολόγοι δεν επιδοκιμάζουν συγκεκριμένα την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον στην επιστολή τους. Ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν την επιστολή είναι ο Ολιβερ Χαρτ, καθηγητής του Χάρβαρντ και ένας εκ των δύο που κέρδισαν το Νόμπελ Οικονομίας φέτος, και ο Πολ Ρζόμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι υπογράφοντες την επιστολή, σύμφωνα με το Business Insider, τονίζουν ότι είναι αντίθετοι με την καμπάνια του Τραμπ, που βασίζεται στην ιστορία του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου στην προώθηση ψευδών και την παραπλάνηση του κοινού.

Ανάμεσα στα ζητήματα που θίγουν στην επιστολή είναι οι ανησυχίες των οικονομολόγων ότι ο Τραμπ:

  • Παραπλάνησε ψηφοφόρους σε πολιτείες όπως το Οχάιο και το Μίτσιγκαν, υποστηρίζοντας ότι η εμπορική συμφωνία NAFTA θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας στην παραγωγή. Οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι οι απώλειες στην παραγωγοί οφείλονται περισσότερο στην αυτοματοποίηση και όχι το εμπόριο.
  • Ισχυρίζεται ότι θα εξαλείψει το δημοσιονομικό έλλειμμα ενώ προτείνει πλάνο το οποίο το Tax Foundation (think tank με έδρα την Ουάσιγκτον) λέει ότι θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα κατά 2,6 τρισ. δολάρια, σε 5,9 τρισ. δολάρια.
  • Χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως στοιχείο για να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους για θέματα οικονομικής σημασίας, ανάμεσά τους η στασιμότητα των μισθών για νοικοκυριά χαμηλότερου επιπέδου εκπαίδευσης, κάτι που οι οικονομολόγοι λένε ότι εκτρέπει τη δημόσια συζήτηση.
  • Παραπλανεί την κοινή γνώμη ισχυριζόμενος ότι η παραγωγή των ΗΠΑ έχει μειωθεί, αν και οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι το επίπεδό της έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980.
  • Εχει μειώσει τη σοβαρότητα του εθνικού διαλόγου, προτείνοντας ότι η κατάργηση υπηρεσιών όπως εκείνη της Περιβαλλοντικής Προστασίας και το υπουργείο Παιδείας θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
  • Αν εκλεγεί, αποτελεί μοναδικό κίνδυνο για τη λειτουργία των δημοκρατικών και οικονομικών θεσμών και για την ευημερία της χώρας.
(Visited 1 times, 1 visits today)