Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

5 δισ. ευρώ από την Qatar National Bank για την εξαγορά της Finansbank

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

Η Qatar National Bank έχει καταθέσει γραπτή προσφορά-μαμούθ με την οποία δίνει 5 δισ. ευρώ για να εξαγοράσει τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας Finansbank και 1 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Deal News, οι οποίες προέρχονται από υψηλόβαθμες πηγές του Κατάρ, στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει αποσταλεί έγγραφη προσφορά-πρόταση η οποία φέρει την υπογραφή του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Qatar National Bank Γιουζέφ Χουσεΐν Καμάλ, o οποίος είναι ταυτόχρονα και υπουργός Οικονομικών του Εμιράτου, αλλά και πρόεδρος της Qatari Diar Company.

Η πρόταση αφορά την προσφορά 5 δισ. ευρώ για το σύνολο των μετοχών της Finansbank, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, και 1 δισ. ευρώ υπέρ της αύξησης κεφαλαίου που θα χρειαστεί η Εθνική Τράπεζα για την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα η Εθνική Τράπεζα δηλώνει για την πρόταση:

«Δεν έχουμε δεχθεί καμία προφορική ούτε γραπτή πρόταση, πέραν των ερωτήσεων που μας θέτουν κατά καιρούς διάφοροι οίκοι που ρωτούν για τις προθέσεις μας σχετικά με τη θυγατρική. Η στάση μας και όσα έχουμε δηλώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έχει αλλάξει».

Η θέση της Εθνικής ήταν ότι δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης της θυγατρικής στην Τουρκία και ότι η στρατηγική για την Finansbank θα καθοριστεί μετά την πλήρη εικόνα για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστεί η ΕΤΕ. Αλλά σε κάθε περίπτωση η Εθνική δεν προτίθεται να πουλήσει το σύνολο των μετοχών της Finansbank παρά ενδεχομένως μόνο μια συμμετοχή της τάξης του 25%.[space size=»30″]

(Visited 1 times, 1 visits today)
By