Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

6 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα προβούν σε απολύσεις

Σύμφωνα με έρευνα, το 67% των επιχειρήσεων θα διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τους μισθούς το 2013.

gynaika ergazomeniΤην πρόθεση να διατηρήσουν σταθερούς του μισθούς του προσωπικού τους το 2013 εκφράζει η πλειοψηφία μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ το 57%  δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «2013 Getting the market pulse» που διεξήγαγε η διεθνής εταιρεία συμβούλων Hay Group και στην οποία συμμετείχαν 126 κορυφαίες εταιρείες από διάφορους κλάδους της ελληνικής αγοράς, το 67% των επιχειρήσεων προτίθεται να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τους μισθούς το 2013, ενώ το 30% έχει πρόθεση να αυξήσει τους μισθούς κατά 2%.

Σημειώνεται πως περίπου το 58% των εν λόγω εταιρειών διατήρησαν αμετάβλητους τους μισθούς το 2012 , το 11% προχώρησαν σε μειώσεις  ενώ μόνο το 31%  προέβη σε αυξήσεις της τάξης του 2,6% .

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι:

-Το 52% των εταιρειών του δείγματος μείωσε τον αριθμό του εργατικού δυναμικού μέσα στο 2012 κατά μέσο όρο 9% κυρίως στις χαμηλόβαθμες θέσεις, ενώ το 29% δήλωσε ότι θα προβεί σε μειώσεις μέσα στο 2013 κατά μέσο όρο 7%, κυρίως λόγω μειωμένων εσόδων και restructuring. Οι βασικοί τρόποι μείωσης είναι μέσω απολύσεων (51%) και μέσω της μη αναπλήρωσης κενών θέσεων (46%), ενώ το 27% υλοποίησε προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης και 19% προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Σχετικά ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι 57% των εταιρειών έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα κρατήσουν αμετάβλητο το εργατικό δυναμικό τους μέσα στο 2013 και 14% θα το αυξήσει (έναντι 9% το 2012).

-Μόνο 6% των εταιρειών έχουν εφαρμόσει ευέλικτες μορφές εργασίας που αφορούν κυρίως τη μετατροπή συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

-Το 48% των εταιρειών δήλωσαν ότι θα αφήσουν αμετάβλητους τους μισθούς των εργαζομένων που εντάσσονταν σε κλαδικές συμβάσεις που έληξαν, ενώ το 21% δήλωσε ότι θα κρατήσει αμετάβλητους τους μισθούς των υφιστάμενων εργαζόμενων ενώ θα εφαρμόσουν χαμηλότερους μισθούς σε νεοπροσλαμβανόμενους. Μόνο 4% των εταιρειών δήλωσαν ότι θα μειώσουν τους μισθούς ενώ περίπου 1 στις 4 επιχειρήσεις κρατάει στάση αναμονής.

-Το 45% των εταιρειών προτίθεται να ενσωματώσει στο βασικό μισθό  ή να δώσει με μορφή μπόνους (10%) τα επιδόματα που καταργούνται από το νόμο (π.χ. γάμου) ενώ μόνο 8% προτίθεται να τα καταργήσει τελείως. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο 2% των εταιρειών προτίθεται να αποζημιώσει στους εργαζόμενους μέρος της απώλειας των εσόδων τους λόγω των νέων φορολογικών μέτρων.

-Περίπου 2 στις 3 εταιρείες έδωσαν μπόνους το 2012 ενώ πάνω από 50% έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα χορηγήσουν μπόνους μέσα στο 2013. Όμως σημαντικός αριθμός εταιριών (35%) δεν παρείχαν μπόνους το 2012 λόγω των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων σε εταιρικό επίπεδο και των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

-Στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης κόστους, οι εταιρείες μέσα στους επόμενους μήνες προσανατολίζονται στην επανεξέταση των πολιτικών των εταιρικών αυτοκινήτων (39%), του επιδόματος κίνησης και της υγειονομικής περίθαλψης (27%), ενώ ήδη, το 56% των εταιρειών έχει προβεί στην αλλαγή του στόλου των αυτοκινήτων επιλέγοντας μοντέλα με ΕΤΑ μικρότερο των 15.000 ευρώ.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By