Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Δραματικές εικόνες από το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο

 

 Η επιχείρηση καταγράφεται από την ιταλική ακτοφυλακή

italyΔεκάδες άνθρωποι , οι περισσότεροι φορώντας σωσίβια, κολυμπούν απεγνωσμένα μετά το ναυάγιο, ανοικτά της Λαμπεντούζα. Κάνουν νοήματα στα μέλη των σωστικών συνεργείων από την Ιταλία και τη Μάλτα για να τους περισυλλέξουν.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και βρέφη. Η επιχείρηση καταγράφεται από την ιταλική ακτοφυλακή. Εξελίσσεται αστραπιαία και έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν 200 άνθρωποι να διασωθούν. Δε συνέβη το ίδιο όμως και για άλλους 34 επιβαίνοντες, που πνίγηκαν. Η άμεση κινητοποίηση οφείλεται στο σήμα έκτακτης ανάγκης, που εξέπεμψε άγνωστος από το πλοιάριο μέσω δορυφορικού τηλεφώνου κι έτσι ενεργοποιήθηκαν πρώτα οι μαλτέζικες αρχές.

Τα εναέρια και πλωτά μέσα, που ερεύνησαν την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εντόπισαν κι άλλα πλοιάρια να εκτελούν παρόμοιες αποστολές. Οι διασωθέντες του ναυαγίου μεταφέρθηκαν στην Λαμπεντούζα, ενώ οι συνολικά 180 λαθρομετανάστες, που επέβαιναν στα υπόλοιπα πλωτά μέσα, οδηγήθηκαν σε κέντρα υποδοχής στην Σικελία.

Επιζώντες του ναυαγίου ανοιχτά της Μάλτας υποστηρίζουν ότι έγιναν στόχος πυρών κατά τον απόπλου τους από τις λιβυκές ακτές με προορισμό την Λαμπεντούζα της Ιταλίας, όπου δεν έφτασαν ποτέ αφού το πλοιάριο που τους μετέφερε βυθίστηκε με αποτέλεσμα περισσότεροι από 30 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο.

Σύμφωνα με αφηγήσεις επιζώντων, που δημοσιεύονται σήμερα σε πολλές ιταλικές εφημερίδες, το πλοίο όπου είχαν επιβιβαστεί εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες, στην πλειονότητά τους σύροι πρόσφυγες, αναχώρησε την Πέμπτη από τη Ζουάρα της Λιβύης, μια κοινότητα που απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τυνησία.

Ορισμένοι από τους επιζώντες, που φιλοξενούνται στη Μάλτα και τη Λαμπεντούζα, είπαν ότι λίγο μετά τον απόπλου το πλοίο έγινε στόχος πυρών. Η Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, επικαλούμενη τις δηλώσεις αυτές, έκανε λόγο για «πολλούς τραυματίες», εκτιμώντας ότι αυτοί που πυροβολούσαν ήταν «πιθανότατα παραστρατιωτικοί».

By