Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Kαλό ταξίδι» στην Εύη Βουτσινά

Έφυγε εχθές από τη ζωή η γνωστή συγγραφέας και μαγείρισσα

lepta_1

Απεβίωσε χθες τη νύχτα στην Αθήνα η συγγραφέας και μαγείρισσα,  Εύη Βουτσινά .  Η 63χρονη έφυγε μετά από μετεγχειρητικές επιπλοκές κατά τη διάρκεια μιας δύσκολη επέμβαση στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Η Εύη σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.Ωστόσο η αγάπη της για τη μαγειρική και το γράψιμο ήταν οι λόγοι που ασχολήθηκε επαγγελματικά με αυτούς τους δυο παράγοντες. Έγραψε  20 πρωτότυπα βιβλία, για τη μαγειρική και τον διατροφικό πολιτισμό της Ελλάδας, ερευνώντας, καταγράφοντας και συνθέτοντας. Ήταν ταυτόχρονα συνεργάτρια της Καθημερινής από εικοσαετίας και του περιοδικού Γαστρονόμου από την ίδρυσή του καθώς και μητέρα της Ροδίας.

Η Εύη Βουτσινά είχε λάβει διακρίσεις τόσο ως συγγραφέας όσο και ως μαγείρισσα.

22

Η ίδια αυτοπεριγράφτηκε ως εξής: «Γεννήθηκα στην πόλη της Λευκάδας το 1950 και μεγάλωσα ανάμεσα στις αλυκές και στον αιωνόβιο ελαιώνα, στο γαλάζιο φως του Ιονίου. Πιστεύω ότι η μαγειρική είναι ποιητική διαδικασία και μέσα απ’ αυτήν επιδιώκω την ισορροπία μου σ’ αυτό τον κόσμο. Επίσης πιστεύω με πάθος αυτό που λέει ο Μικρός Πρίγκιπας του Antoine de Saint-Exupéry, ότι ‘μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια’. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι ναι. Μπορεί κανείς να μαγειρέψει τα καλύτερα με όνειρα και συγκινήσεις και σας προτείνω να δοκιμάσετε.»

Τα βιβλία της:
1. «Το ψωμί», εκδ. Τροχαλία, 1995, εκδ. Καστανιώτης, 1996
2. «Γεύση Ελληνική – ψωμιά, κουλούρια, παξιμαδερά, πιτίτσες», Καστανιώτης, 1996
3. «Γεύση Ελληνική – καλούδια», Καστανιώτης, 1996
4. «Γεύση Ελληνική – μεζέδες, φαγάκια», Καστανιώτης, 1996
5. «Γεύση Ελληνική – παστά, καπνιστά, λιόκαυτα, ελιές, τουρσιά, τυριά, γαλακτερά», Καστανιώτης, 1996
6. «Όσες γεύσεις φέρνει ο χρόνος», εκδ. εφημ. Καθημερινή, 2000
7.8.9. «Απλή Μαγειρική της Αγίας Καθημερινότητας», τρίτομο, Καστανιώτης, 2004 10. «Kρόκος-σαφράν», εκδ. Aναγκαστικός Συνεταιρισμός Kροκοπαραγωγών Kοζάνης, 2004.
11. «Άστεων Γεύσεις, Συνταγές από την Αστική Κουζίνα του Ελληνισμού», εκδ. Καλειδοσκόπιο, 2004
12. «Το Χρυσάφι της Γης», «Συνταγές και Έθιμα στον Κύκλο του Χρόνου και του Σίτου», Καλειδοσκόπιο, 2006
13. «Λευκαδίτικα Μαγειρέματα», εκδ. Fagotto books, 2008 (ελληνικά, αγγλικά)
14. «Άρτος ο περιούσιος», εκδ. Μίλητος, 2008
15. «Ο πολιτισμός του τραπεζιού στο Βόρειο Έβρου», εκδ. Ένωση Συλλόγων Γυναικών Νομού Έβρου (ελληνικά, βουλγαρικά), 2008
16. «Μαγειρική για δύσκολους καιρούς», Καστανιώτης, 2010
17. «Αυθεντική ελληνική κουζίνα», 2010, εκδ. Fagotto books (ελληνικά, αγγλικά)
18. Οι ελληνικές πίτες (επί του πιεστηρίου)

(Visited 1 times, 1 visits today)
By