Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Οι προβολείς στον Στουρνάρα για το Eurogroup

«Μπαράζ» πιέσεων αναμένεται να δεχθεί ο υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες

stournaraseurogroup

Αρχή της εβδομάδας με στενό «μαρκάρισμα» για τον Γιάννη Στουρνάρα, που αναμένεται να συγκεντρώσει πολλές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που είναι προγραμματισμένο τη Δευτέρα.

Οι δανειστές προσάπτουν στην Αθήνα καθυστέρηση υλοποίησης των δεσμεύσεων εκ μέρους της χώρας μας, και το κυριότερο επιχείρημά τους, είναι ότι στις δύσκολες διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση οφείλει «να κάνει το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.  Η συνεδρίαση του Εurogroup θεωρείται κρίσιμη, καθώς αναμένεται κατά τη διάρκεια της να κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα.

Τα αγκάθια με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Στουρνάρας προσωπικά, είναι το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού το οποίο η τρόικα εκτιμά όπως κατά τη διετία 2014-15 θα φθάσει τα 4,5 δισ.

Συγκεκριμένα:

-Η πρόσφατη  απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας  για την επιστροφή των περικοπών που έγιναν στους ένστολους το 2012, αρχικά εκτιμήθηκε από την κυβέρνηση ότι θα φέρει επιβάρυνση του τρέχοντος προϋπολογισμού κατά 500 εκατ. ευρώ, για τα οποία ακόμη η κυβέρνηση, δεν έχει δημοσιοποιήσει τα «ισοδύναμα» μέτρα που πρότεινε στην τρόικα με την αποστολή των προτάσεών της το Σάββατο.

-Η τρόικα έχει απορρίψει τα ισοδύναμα μέτρα της κυβέρνησης για την κάλυψη του κενού των 300 εκατ. ευρώ από τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% όπως επίσης και τα ισοδύναμα για τα 400 εκατ, απόκλιση από τις ελαφρύνσεις στο  νέο φόρο στα ακίνητα.

-Η τρόικα εκτιμά ότι η σχεδιαζόμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα φέρει επιβάρυνση 800 επιπλέον εκατομμυρίων, ενώ η κυβέρνηση απορρίπτει το «ισοδύναμο» της τρόικα  για  απελευθέρωση των απολύσεων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By