Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ακόμα ένα νέο κόμμα, ε και;

Οι ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες μπορούν να προκύψουν μέσα από την κατάθεση, την αντιπαράθεση και την σύνθεση πολλών διαφορετικών προτάσεων

vouliSSSS

Η ανακοίνωση του νέου κόμματος από τον Σταύρο Θεοδωράκη προκάλεσε αντιδράσεις αρκετών πολιτικών, αλλά και δημοσιογράφων.

Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν, αν μη τι άλλο, στερούνται επιχειρημάτων, διότι απλούστατα δεν έχουμε δει ακόμη την πολιτική πλατφόρμα του «Ποταμιού». Αυτό θα γίνει την προσεχή εβδομάδα.

Τα όσα γράφτηκαν κινούνται είτε στην σφαίρα της σεναριολογίας, είτε στο σκεπτικό «και τι να έχει να μας ο Θεοδωράκης;». Μερικοί κάνουν λόγο για μια πρωτοβουλία που θα οδηγήσει στον περαιτέρω κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Tι χρειαζόμαστε ως κοινωνία, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα. Η προφανής απάντηση είναι ότι προϋπόθεση ώστε να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη είναι να ομαλοποιηθεί η πολιτική ζωή του τόπου.

Λίγοι, όμως, μιλούν για το πώς θα επιτευχθεί αυτό. Μαγικές λύσεις που θα φέρουν πάλι την Ελλάδα από την μια στιγμή στην άλλη σε ισορροπία δεν υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, φάρος είναι η δημοκρατία. Αν την αφήσουμε να λειτουργήσει σωστά, θα δούμε άμεσα και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η πολυφωνία και ο πλουραλισμός απόψεων είναι ευπρόσδεκτοι, καθώς μπορούν να συμβάλλουν στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.

Όπως υποστηρίζει και ο Friedrich Hayek,  πολλοί επωφελείς κοινωνικοί θεσμοί είναι το εξελικτικό αποτέλεσμα της ανθρώπινης αλληλόδρασης, αλλά όχι ανθρώπινου σχεδιασμού. Οι ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες μπορούν να προκύψουν μέσα από την κατάθεση, την αντιπαράθεση και την σύνθεση πολλών διαφορετικών προτάσεων.

Ο νέος πολιτικός φορέας του Σταύρου Θεοδωράκη είναι άδικο να αντιμετωπίζεται με καχυποψία.

Αφενός γιατί δεν έχουμε δει ακόμη τι έχει να μας προσφέρει, αφετέρου γιατί η δημιουργία νέων κομμάτων σημαίνει ότι κάποιοι ενδέχεται να ακούσουν ιδέες που μπορεί να τους εκφράζουν. Δεν είναι λίγες οι φορές, που ακούμε πολίτες να λένε κάθε τόσο ότι συμφωνούν με την τάδε ιδέα από εκείνο το κόμμα, αλλά και ότι  τους αρέσει μια άλλη ιδέα από  άλλο κόμμα. Ας περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε αν  «Το Ποτάμι» έχει όντως ιδέες να προσφέρει αν, δηλαδή, με άλλα λόγια, καταφέρει εντέλει να επιβιώσει.

Κωνσταντίνος Αγγελάκης 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By