Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Αυτονομείται η Κριμαία

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας κόβει τους δεσμούς με το Κίεβο, τη στιγμή που ΗΠΑ και ΕΕ κουνάνε το δάχτυλο στη Μόσχα

crimea600_060314

Την ώρα που η ουκρανική κυβέρνηση και η Δύση κατήγγειλαν την απόφαση του κοινοβουλίου της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα σχετικά με την ένταξή της στη Ρωσία, οι βουλευτές της χερσονήσου έκοψαν όλους τους δεσμούς της περιοχής με την Ουκρανία.

Μια απόφαση που υιοθετήθηκε στη διάρκεια μιας κεκλεισμένης των θυρών συνεδρίασης του κοινοβουλίου της Κριμαίας δίνει στο ίδιο το δικαίωμα να διορίζει και να αποπέμπει τοπικούς αξιωματούχους, κάτι που μέχρι τώρα έκανε κατά κύριο λόγο η ουκρανική κυβέρνηση στο Κίεβο.

Στην απόφαση αναφέρονται όλα τα τοπικά υπουργεία και υπηρεσίες και επισημαίνεται ότι πλέον δεν θα λογοδοτούν στο Κίεβο, αλλά μόνο στις τοπικές αρχές.

Η Κριμαία δημιουργεί δικό της στρατό

Επίσης ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι η Αυτόνομη Δημοκρατία θα δημιουργήσει τον δικό της στρατό και διόρισε τον εαυτό του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας δήλωσε ότι το διάταγμα βάσει του οποίου η χερσόνησος είναι μέρος της Ρωσίας ισχύει ήδη και πρόσθεσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή θα αντιμετωπίζονται ως κατακτητές και θα πρέπει είτε να παραδοθούν είτε να φύγουν.

«Οι μοναδικές νόμιμες ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή της Κριμαίας είναι οι ρωσικές» δήλωσε ο Ρουστάμ Τερμιγκάλιεφ.

Κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές στην κριμαϊκή χερσόνησο προκαλούν έντονη αντίδραση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να έχουν επιβάλει ήδη κυρώσεις στη Μόσχα, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο.

ΝΑΤΟ: Στηρίζουμε την Ουκρανία

Κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν διαμηνύει εκ νέου προς το Κρεμλίνο πως η Συμμαχία στηρίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις σχετικά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την Κριμαία

By