Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Πλήγμα δεκάδων δισ. δολαρίων από την απόσχιση της Κριμαίας

«Δεν είμαστε υπό ρωσική κατοχή« τονίζει η κυβέρνηση του Κιέβου

ukraine

Περίπου στα 80 δισ. δολάρια ανέρχονται οι οικονομικές απώλειες της Ουκρανίας από την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας και την ένταξη της στη Ρωσική Ομοσπονδία, ανέφερε υπουργός Δικαιοσύνης της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου, Πάβλο Πετρένκο, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε τη Δευτέρα.

Ο αριθμός αυτός, μάλιστα, αναμένεται να είναι μεγαλύτερος αν συμπεριληφθούν τα χαμένα κέρδη και η αξία των ενδεχόμενων ενεργειακών αποθεμάτων στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο κ Πετρένκο ανέφερε ακόμα πως το Κίεβο θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας και θα προσαγάγει μεμονωμένα πρόσωπα στη δικαιοσύνη για στρατιωτικά εγκλήματα και εγκλήματα κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

«Οποιαδήποτε δημόσια περιουσία βρίσκεται στο έδαφος της Κριμαίας αποτελεί περιουσία της Ουκρανίας και η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τις απώλειες που υπέστησαν κρατικές εταιρείες, υπουργεία και υπηρεσίες» είπε ο Πετρένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Πετρένκο είπε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας στηρίζει τις προτεινόμενες νομικές ενέργειες με τις οποίες θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Αναλυτές υπολογίζουν ότι η αξία των ενεργειακών κοιτασμάτων, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 165,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 44 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, είναι από 800 εκατομμύρια δολάρια ως 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και κατέληξε: «Η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει τη ρωσική κατοχή».

By