Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Την σταδιακή της έξοδο από την «χαλαρή» νομισματική πολιτική εξετάζει η Fed

Έχοντας διοχετεύσει τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Fed πρέπει τώρα να αναπτύξει τα μέσα για να αποσύρει τη ρευστότητα αυτής, στο πλαίσιο της μελλοντικής απόφασής της για την αύξηση των επιτοκίων

fed

Το έδαφος άρχισαν να προετοιμάζουν από τα τέλη Απριλίου οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την έξοδό της από το πλαίσιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί, συζητώντας πώς θα μπορέσουν να ελέγξουν καλύτερα τα επιτόκια καθώς θα αποσύρουν τρισεκατομμύρια δολάρια από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στη συνεδρίαση της Fed στις 29-30 Απριλίου δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις και τα πρακτικά που ανακοινώθηκαν αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα ασχολήθηκε κυρίως με έναν «συνετό σχεδιασμό», χωρίς να σηματοδοτεί την ετοιμότητά της να «ομαλοποιήσει» τη νομισματική πολιτική ή να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα. «Οι συμμετέχοντες γενικά συμφώνησαν ότι είναι σκόπιμη η έναρξη της εξέτασης των επιλογών για την ομαλοποίηση σε αυτή τη συνεδρίαση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fed, ενώ προστίθεται ότι η συζήτηση «δεν σημαίνει ότι η ομαλοποίηση θα αρχίσει αναγκαστικά σύντομα».

Ωστόσο, η συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση αυτή, σε συνδυασμό με νεότερα σχόλια από κορυφαίους αξιωματούχους της Fed, δείχνουν ότι εντείνεται η συζήτηση τόσο για τις λεπτομέρειες μίας στρατηγικής εξόδου (από τη χαλαρή νομισματική πολιτική) όσο και για τις διαφορές απόψεων που υπάρχουν στη βασική ανάλυση της αμερικανικής οικονομίας. Η συζήτηση για τον τρόπο εξόδου από την πολύ χαλαρή πολιτική της Fed, εν ευθέτω χρόνω, αποτελεί την τελευταία ένδειξη ότι πλησιάζει το τέλος της εποχής των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και των μεγάλων αγορών ομολόγων. Έχοντας διοχετεύσει τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Fed πρέπει τώρα να αναπτύξει τα μέσα για να αποσύρει τη ρευστότητα αυτής, στο πλαίσιο της μελλοντικής απόφασής της για την αύξηση των επιτοκίων.

Αν και οι οικονομικές προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία, που εξετάσθηκαν στη συνεδρίαση του περασμένου μήνα, παραμένουν αισιόδοξες, τα πρακτικά έδειξαν μία γενική συμφωνία ότι ο πληθωρισμός δεν θα αυξηθεί σημαντικά πριν την πάροδο ετών.

By