Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

BBG: Ο Τσίπρας κινείται σταδιακά προς το κέντρο

Η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να κυβερνήσει μόνο μαζί με άλλα κόμματα, σημειώνει το πρακτορείο

tsipras660_15

«Ο Αλέξης Τσίπρας προωθεί μια εικόνα πρωθυπουργού εν αναμονή» σημειώνει τη Δευτέρα άρθρο του Bloomberg για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο τονίζει ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να είναι φιλικότερη προς τις διεθνείς αγορές, σε σχέση με το 2012.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζεται μέρος των δηλώσεων του κ. Τσίπρα σε συνέντευξή στο Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα και κυρίως για θέματα όπως η προσέλκυση επενδύσεων και η εφαρμογή ενός σταθερού φορολογικού συστήματος για τις επιχειρήσεις.

Εκτιμούν ότι πλέον ο κ. Τσίπρας δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση τις ίδιες απόψεις που εξέφραζε το 2012 όταν – όπως σημειώνουν – απείλησε τους επενδυτές που επιθυμούσαν να αποκτήσουν στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου ότι «θα τους κάνει να χάσουν τα χρήματά τους».

«Υπάρχει μία σταδιακή κίνηση προς το κέντρο», υποστηρίζει στο άρθρο του Bloomberg ο κ. Αριστείδης Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παράλληλα στο άρθρο τονίζεται ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει ανάλογο ποσοστό στις εθνικές εκλογές με αυτό που έλαβε στις ευρωεκλογές τότε σαφώς θα κληθεί να κυβερνήσει, αλλά θα πρέπει απαραίτητα να συμμαχήσει με άλλα κόμματα προκειμένου να έχει ικανή πλειοψηφία στη Βουλή.

Προστίθεται ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να στηρίζει την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει διαγραφή 240 δισ. ευρώ από το χρέος της Ελλάδας, ενώ παρατίθενται και οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να επιλέξει μόνος του ούτε πρόεδρο της Τράπεζα της Ελλάδας  αλλά ούτε και Επίτροπο της χώρας στην Ε.Ε.

Πάντως το Bloomberg υποστηρίζει ότι οι επενδυτές δεν φάνηκαν να επηρεάζονται από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, κάτι το οποίο αποδεικνύει και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων.

 

By